Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen,
I dagens morgenoverblik skal vi ind i det amerikanske finansministerium og se nærmere på en omdiskuteret plan, der igen kan blive aktuel.
Og så skal vi ud at køre ræs med Novo Nordisk. Værsgo' at læse med.
Fisker Trump en kontroversiel Obama-plan op af skuffen?
Dybt inde i finansministeriet i Washington ligger der en omdiskuteret strategi, Obama-administrationen i al hemmelighed skrev, da USA i 2011 var ved at nå sit gældsloft. Nu frygter flere og flere investorer, at Donald Trump vil støve planen af og trække den op af skuffen.
Planen handler om, hvad regeringen skal gøre, når USA når sit gældsloft og ikke længere har lov til at skylde flere penge. Gældsloftet har i mange årtier været en hovedpine for amerikanske præsidenter. Mere end 100 gange er loftet blevet hævet, og oftest har det været yderst besværligt. Politikerne i Kongressen stiller store modkrav, når præsidenten ønsker at hæve loftet.
I 2011 var der stort drama, da republikanerne og demokraterne først i sidste øjeblik blev enige om at hæve gældsloftet, så USA kunne betale sine regninger og undgå en statsbankerot. Dengang skrev Obama-administrationen et hemmeligt dokument, der blandt andet planlagde, hvordan krigsveteraner og socialt udsatte ville få udbetalt deres forsørgelse først, mens offentligt ansatte først ville få deres løn senere eller blive udbetalt i mindre portioner.
I oktober skal gældsloftet igen øges, hvis ikke USA skal gå i betalingsstandsning. Og investorerne frygter allerede, hvordan Trump vil tackle presset. Hans finansminister Steven Mnuchin har sagt, at »der er backup planer,« der kan holde den amerikanske økonomi kørende.
Hvis det mislykkes at hæve gældsloftet og den hemmelige Obama-plan hives frem, vil det skabe stor usikkerhed om amerikansk økonomi, siger flere økonomer til Bloomberg
Apples vindmøllepark kan blive Danmarks største
Apple har lovet, at de nye store datacentre i Aabenraa og Viborg udelukkende skal køre på grøn strøm. Og der skal et ordentligt zap strøm til at holde dem kørende. Når de to centre er færdige, vil de have et årligt forbrug på 262.800 megawatttimer (MWh). Det er cirka 50.000 gange så meget, som en almindelig dansk familie bruger om året.
Der skal rigtig mange vindmøller til at producere strøm i den størrelsesorden. Og »Apple-vindmølleparken« kan ende med at blive den største i landet.
Læs mere i Berlingske Business.
Business anbefaler:
- Havnerundfart i København sejler i penge
- Hæderkronet urmager hvirvlet ind i speget kopi-sag : Eksperterne kan ikke se forskel
- Glimmermobilselskab falder sammen
Dublin vinder kampen om Brexit-job
I bestyrelseslokalerne i Londons store banker og finansielle virksomheder sidder de lige nu med et hovedbrud: Hvad gør vi, hvis Storbritannien ender med at forlade EUs indre marked?
I det tilfælde vil det ikke længere være særligt attraktivt at holde sine ansatte i London. Europæiske finanshovedstæder som Paris, Frankfurt og Luxemborg har lagt planer for, hvordan de skal score Londons bank- og finansfolk. Men indtil videre er Irlands hovedstad, Dublin, den mest populære post-brexit destination.
59 ud af Londons 222 største finansvirksomheder har allerede fortalt offentligt, at de vil flytte ansatte ud af London. Og 19 af dem har sagt, at de vil til Irland. Det skriver The Guardian.
Novo vil kapre kunder med amerikansk racerkører
I USA markedsfører de store medicinalfirmaer deres produkter langt mere offensivt, end vi er vant til herhjemme. Ofte betaler de filmstjerner og sportsfolk for at tale varmt om deres produkter. Den disciplin deltager Novo Nordisk også i.
I det populære og traditionsrige motorløb, IndyCar, er bil nummer 83 en Novo Nordisk-bil. Den er plastret til med reklamer for blandt andet Novos populære diabetes-middel, Tresiba. Føreren Charlie Kimball blev selv diagnosticeret med type 1-diabetes for 10 år siden.
Læs historien i Berlingske Business.
Det sker i dag
- 09:15: Retten i Lyngby ventes at skulle afgøre, om to mænd, der er sigtet for bedrageri med udbytteskat for 37 millioner kroner, fortsat skal være varetægtsfængslet..
- Kl. 22: Netflix præsenterer regnskab for andet kvartal.
Det sker på markederne
De asiatiske aktiemarkeder uden for Japan ligger hovedsageligt i plus mandag morgen efter friske rekorder i såvel Dow Jones som i S&P 500 i New York fredag.
De japanske investorer holder fri for en national helligdag.
- Hongkongs Hang Seng: +0,6 pct.
- China Shanghai Composite: -0,1 pct.
- Sydkoreas Kospi: +0,4 pct.