Markante prisfald på små lejligheder i København

Der er udsalg i mange stormagasiner og varehuse lige for tiden. Men det er der også på boligmarkedet i København, hvor der lige for tiden kan gøres gode handler med især mindre lejligheder.

Prisen på små studielejligheder er raslet ned over det seneste år og er nu rent prismæssigt bombet flere år tilbage i tid. Der er tale om yderst markante prisfald på hele 15 til 20 procent på lejligheder i København og på Frederiksberg under 60 kvadratmeter, hvilket er det største og mest massive prisfald, der er set på denne type boliger i mere end 15 år.

Det viser tal fra Realkredit-rådet, og kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC Mæglerne, der er Danmarks største kæde af ejendomsmæglere, nikker genkendende til tallene.

»De mindre lejligheder er faldet ganske meget i pris. Udviklingen er så også ved at puste liv i salget. Så kuren har virket. Derimod er de store lejligheder ikke sat tilsvarende meget ned i pris, og derfor fylder de mere og mere i den mængde af boliger, der er til salg i København lige nu,« siger Jan Nordmann.

Konsulent Henrik Hauthorn Jensen fra Home mener, at de store prisfald på små lejligheder skyldes, at det er her, at udbuddet er størst og kampen om køberne mest intens.

»Den typiske lejlighed i København er jo under 75 kvadratmeter og typisk en mindre toværelses. Disse lejligheder er ofte nemme at sammenligne, og er der flere næsten ens lejligheder til salg i samme gade eller måske endda i samme opgang, så presser det hurtigt prisen ned,« siger Henrik Hauthorn Jensen.

Han peger også på, at større lejligheder i København typisk har karakter af liebhaverboliger, der henvender sig til en anden målgruppe med meget høje indkomster eller formuer.

I København og på Frederiksberg er der samlet set 1.321 lejligheder på mindre end 60 kvadratmeter til salg, hvilket er 12 procent færre end i foråret, mens der til gengæld er en voksende mængde af store lejligheder til salg.

Når de små lejligheder har været hurtigere til at tilpasse sig de lavere priser, som køberne vil betale, hænger det også sammen med, at små boliger ofte er beboet af unge mennesker, der skal videre i deres liv, og som måske afslutter en uddannelse, får børn eller får en større indtægt, der sætter dem i stand til at købe en større og bedre bolig.

En lejlighed i København ejes typisk i ni år, før den sælges. Så sælgerne af mindre lejligheder kan let tjene én million kroner selv efter de sidste prisfald. En toværelses lejlighed på 50 kvadratmeter koster således nu omkring 1,5 millioner, hvor prisen for ti år siden sagtens har kunnet være nede på 500.000 kroner.

»Derfor er der mange, som nu sælger mindre lejligheder med store gevinster, og som er glade, selv om priserne er lavere end for et år siden,« siger Jan Nordman.

Når der fortsat kommer flere og flere store lejligheder til salg, mener Jan Nordmann, at det især hænger sammen med, at der er et stort udbud af projektlejligheder især ved havnefronten af København, som gøres færdige i disse år. De ejes typisk af professionelle byggefirmaer eller entreprenører, der endnu ikke er villige til at sænke priserne.

»Projektlejligheder bliver endnu ikke sat ned i pris. Derfor bliver de heller ikke solgt,« siger Jan Nordmann, der har talt op, at der alene i år vil komme 1.249 nye projektlejligheder på markedet i København i takt med, at eksisterende byggerier afsluttes og gøres klar til indflytning.