Markant større bilsalg i Europa

Der er ved at komme fuld fart på bilsalget i Europa, og det styrker troen på, at bedre tider med større vækst og flere nye job snart er på vej.

Salget af nye biler med kendte navne som Audi, BMW, Mercedes eller Peugeot suser pludselig i vejret i mange europæiske lande. Foto: Adnan Abidi/Reuters Fold sammen
Læs mere

Salget af nye biler med kendte navne som Audi, BMW, Mercedes eller Peugeot suser pludselig i vejret i mange europæiske lande. Det styrker troen på, at bedre tider er på vej, og at det langt om længe endelig begynder at gå bedre med økonomien i Europa.

Det er den superlave rente og faldende priser på benzin og diesel, der øger lysten til at købe ny bil. Men troen på fremtiden er også ved at blive større, og så er behovet for at udskifte gamle biler efterhånden ganske stort hos mange, eftersom mange har beholdt deres ældre køretøjer gennem de seneste otte års krise, hvor arbejdsløsheden er steget med ekspresfart.

Bilsalget er sammen med salg af nye boliger uhyre følsomt over for ændringer i konjunkturerne, og ses derfor af mange som et af de mest sikre tegn på, om pilen peger op eller ned for økonomien.

Det er så meget som syv procent, at bilsalget steg i februar i forhold til samme måned sidste år, og det betyder at 958.100 biler blev forsynet med ny nummerplade i de 28 EU-lande. Det viser tal fra European Automobile Manufacturers Association i Brussels. Også i januar steg bilsalget pænt og med 6,2 procent.

Forbrugeres tillid til fremtiden er også steget på det seneste og kom i februar op på det højeste niveau i syv måneder. Den Europæiske Centralbank (ECB) har da også netop hævet sit skøn for, hvor meget den økonomiske vækst sandsynligvis vil komme op på i de 19 eurolande i år. Det hedder nu plus 1,5 procent i år mod tidligere kun 1,0 procent. Med til at sætte skub i væksten er også, at euroen på det seneste er faldet betydeligt i kurs over for den amerikanske dollar. Den udvikling styrker den europæiske konkurrenceevne på betydelig vis og burde sætte mere fart på eksporten.

Det er i stort set alle de store europæiske lande, at bilsalget skyder i vejet, men størst fremgang blev set i Spanien, hvor opturen var på 26 procent. Det hænger dog også sammen med, at den spanske regering har sat en skrotningsordning i gang, der gør det lidt mere fordelagtigt at skifte den gamle bil ud med en ny.

Men også i Italien steg salget med 13 procent, og i Tyskland, der er Europas klart største økonomi, var der en vækst på 6,6 procent, mens Frankrig lå lidt lavere med 4,5 procent.

Den største bilproducent i Europa, der er tyske Volkswagen, kan da også prale af et salg, som er steget med 11 procent i sidste måned, hvilket især skyldes en meget stor fremgang for det spanske brand Seat, som for nylig lancerede en ny udgave af sin Leon compact.

I Tyskland er rabatten på nye biler dog øget en del på det seneste, hvis man køber en bil på nettet. Volkswagen tilbyder en rabat på så meget som 30 procent i Tyskland på modeller som VW Golf, Seat’s Leon og Skoda Rapid ved internetsalg.

De bedre tider for de europæiske bilfabrikker ses tydeligt på aktiemarkedet, hvor kurserne på BMW, Volkswagen og Daimler de seneste dage er steget til de højeste niveauer i mange år. Samlet er det tyske DAX-indeks oppe med hele 24 procent siden nytår.

Bank of America har for nylig udarbejdet en analyse, der peger på, at de europæiske bilaktier stadig er de aktier, som flest analytikere anbefaler køb af lige nu. Det er kombinationen af den faldende euro, øget økonomisk vækst og den lave rente, som ventes at blive en særlig stor fordel for de europæiske bilfabrikker.

Daimler, Volkswagen og BMW ligger henholdsvis på anden, tredje og fjerdepladsen over de aktier i det tyske DAX-indeks, der er steget mest i år.