Markant fremgang for Danmarks betalingsbalance

Danmark fik i november et overraskende stort overskud på 7,5 milliarder kr. på betalingsbalancen, men eksporten har stigende problemer. (Opdateret 9.55)

Læs mere
Fold sammen
Det danske overskud på betalingsbalancen var klart større end økonomer på forhånd havde forventet, og er det højeste månedlige overskud i mere end to år. Stigningen betyder, at Danmark i de første 11 måneder af 2008 samlet fik et overskud på betalingsbalancen på 31,7 milliarder kr., hvilket er en forbedring på 20,5 milliarder kr. i forhold til de første 11 måneder af 2007.

Men historien bag tallene er mere dyster. Fremgangen skyldes nemlig hovedsagligt løbende løn- og formueindkomster, primært rente og udbytter på udenlandske værdipapirer ejet af danskere, der i november stod for 4,4 milliarder kr. og for de første 11 måneder af 2008 for 24,3 milliarder kr.

Hårde tider for eksporten
Andre tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks eksport i november faldt med 6,4 procent. Alligevel fik Danmark et overskud på handelsbalancen på 2,2 milliarder kr. i den næstsidste måned i 2008, men det skyldes, at importen faldt endnu mere, med 6,9 procent.

"Kigger vi på importen faldt importen af varer til forbrug med hele 6 procent fra oktober til november. Det afspejler naturligvis det faktum, at de danske forbrugere er blevet mere påholdne - en tendens som også tydeligt har kunnet ses i bilsalget og detailsalget," bemærker Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, der fortsætter:

"Udviklingen i udenrigshandlen er meget bekymrinde - verdensindustrien lukkede billedligt talt ned i løbet af efteråret - hvis ikke den lukker op igen i løbet af de kommende månerder, så må udsigterne for både dansk og international økonomi siges at være endog meget dystre. Det vil naturligvis få stor betydning for en lille åben økonomi som den danske, hvor afhængigheden af eksporten er betydelig."