Markant færre konkurser i oktober

Sundhedstilstanden i dansk erhvervsliv er blevet bedre. I hvert fald, hvis man ser på antallet af konkurser.

Foto: Jens Thaysen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

306 danske virksomheder gik nedenom og hjem i oktober, og det var hele 36 pct. færre end i oktober sidste år, hvor der var 471 konkurser. Det viser nye tal fra Bisnode, der er nordisk storleverandør af kredit- og forretningsinformation.

Hvis man ser på udviklingen fra starten af året frem til udgangen af oktober måned ligger antallet af konkurser dog fortsat en smule højere end sidste år. Det skyldes primært mange konkurser i starten af året. Det samlede antal konkurser i år er foreløbigt oppe på 3.171, hvilket kun er 2 pct. højere end sidste år, hvor antallet i samme periode var 3.096 konkurser.

»Tallene for de to seneste måneder viser, at dansk økonomi så småt kan være på vej ind i en positiv periode. Antallet af konkurser i forhold til 2014 er faldende, men samlet set er vi på niveau med sidste år. Og uanset hvad skal der kæmpes for at erstatte de 16.000 arbejdspladser, Danmark har mistet som følge af konkurser indtil videre i år,« skriver Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode, i en kommentar til tallene:

Helt præcist er 16.325  arbejdspladser gået tabt som følge af konkurser i år.

Næsten alle brancher har oplevet stor nedgang i antallet af konkurser i oktober, på nær enkelte brancher som Landbrug, Forsyning og Serviceydelser, der hvor situationen er status quo. Især brancherne IT, finans og fast ejendom har oplevet en markant nedgang i antallet af konkurser.

»Et af de tydelige tegn på, at det går bedre for dansk økonomi er, at brancherne IT, finans og fast ejendom har oplevet et stort fald i antallet af konkurser. Vi ser bl.a., at finanssektoren har oplevet en nedgang i antallet af konkurser på 61 pct fra 41 konkurser i oktober måned sidste år til 16 konkurser i år. Ligeledes har branchen fast ejendom oplevet et fald på 64 pct. Det viser, at markederne er ved at komme godt i gang igen,« skriver Martin Stabell.

Geografisk er det København, der trækker den positive udvikling. I Københavns Kommune har der fra starten af året været 638 konkurser, hvilket er 100 færre end i samme periode sidste år. Også i Aalborg Kommune er antallet af konkurser dykket, mens flere virksomheder er krakket i Odense, Esbjerg og Aarhus. I Aarhus er der endda tale om en markant stigning på 19 pct. i antallet af konkurser fra januar til oktober.

»Det er meget positivt, at Københavns Kommune har oplevet en så markant nedgang i antallet af konkurser. Det viser, at København spiller en meget stor rolle i forhold til at nedbringe det samlede antal konkurser, der gerne skal sprede sig til de øvrige kommuner, hvis de positive takter for landet samlet set skal fortsætte. Samtidig ser vi, at der fortsat er nogle af kommunerne i yderområderne, der stadig slås med mange konkurser,« skriver Martin Stabell.