Markant færre går nedenom og hjem

Antallet af konkurser i Danmark tog i juni et drastisk fald på godt ti pct. På halvårsplan er der tale om det laveste antal i fem år.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen
Der er positive tegn at spore i en række af de hidtil mest pressede brancher, når man ser på udviklingen i antallet af konkurser. Det viser nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian. Tallene vækker optimisme hos Dansk Erhverv.

Kun 432 virksomheder gik konkurs i juni i år, sammenholdt med 482 sidste år. Det svarer til et fald på 10,4 procent og skaber et 12 måneders-gennemsnit på 463, hvilket er det laveste i år. Dermed var der i 1. halvår af 2013 i alt 2.594 konkurser, hvilket er det laveste antal siden 2008 og markant færre end i første halvdel af 2010, hvor konkursbølgen toppede med 3.344 konkurser.

”Lige nu ser det ud til at lysne i antallet af konkurser i Danmark. Tallene er stadig høje, men juni-tallene understreger en positiv tendens, og det er meget glædeligt for et ellers udfordret dansk erhvervsliv”, siger Frank Papsø, Nordic Director for analyse og forretningsudvikling hos Experian.

Tallene vækker også optimisme hos Dansk Erhverv.

”Junis konkurstal er en positiv overraskelse, og de lægger sig tungt i vægtskålen med andre positive nyheder fra 2. kvartal. Blandt andet har ledighedstallene, forbrugerforventningerne, erhvervslivets konjunkturbarometre samt dankortomsætningen udviklet sig i positiv retning. I modsat retning trækker dog den elendige vækst i det samlede BNP-tal og det faktum, at den faldende ledighed endnu ikke er ensbetydende med stigende beskæftigelse”, siger erhvervsøkonomisk chef, Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

På brancheniveau peger analysen på en positiv udvikling hos nogle af de brancher, der har været hårdest ramt af krisen. Især bygge- og anlægsbranchen oplever et markant fald på 25 procent i juni måned isoleret set, og 3,9 procent set over de sidste 12 måneder. Til trods for en stigning set i et 12 måneders-perspektiv viser Liberal Service og Handel også fine takter i juni med et fald på henholdsvis 25 procent og 11 procent.

”Set på branche-niveau er der er også grund til forsigtig optimisme for vores eksport, da antallet af konkurser blandt fremstillingsvirksomheder over de sidste 12 måneder er faldet med 3,9 procent. Alt i alt er der en del tegn på, at der er ved at komme godt gang i nogle af de brancher, der har været hårdest ramt”, siger Frank Papsø.

Tallene fra Experian viser i øvrigt, at de ellers ret kriseprægede områder Sjælland og Lolland-Falster har haft færre konkurser - både i juni og i de seneste 12 måneder.