Manual skal sikre mod plat, snyd og svindel

Regeringen har et budskab til dem der udnytter billig østeuropæiske arbejdskraft ved at snyde og undergrave reglerne på det danske arbejdsmarked : Vi vil ikke acceptere plat, snyd og svindel. Derfor har regeringen sammen med Udlændingestyrelsen, Integrationsministeriet, ToldSkat, politiet og arbejdsmarkedets parter lavet en manual "Regler for ophold og arbejde i Danmark for statsborgere fra de nye østeuropæiske EU-lande".

Regeringen slår fast, at polakker, litauere og andre arbejdstagere fra de nye EU-lande, er velkomne til at komme til Danmark og arbejde på de vilkår, der gælder på det danske arbejdsmarked. Det åbnede EU-udvidelsen op for 1. maj. Og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen påpeger, at den nye manuel ikke er en forsikring mod svindel. Men den gør det lettere at opdage svindel. En holdning han deler med sekretariatsleder i BAT-kartellet Gunde Odgaard og vicerigspolitichef Hans Viggo Jensen.

- Antallet af østarbejdere, der kommer hertil for at arbejde på ordnede vilkår, har vist sig at være begrænset, men der er en gruppe mennesker, der gennem fiktive virksomhedskonstruktioner forsøger at omgå de nye regler og udnytte billig østeuropæisk arbejdskraft til en meget lav løn, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Ingen andenrangs

Ideen med manualen er at undgå, at østarbejdere undergraver det danske arbejdsmarked - og at vi ikke får et arbejdsmarked med andenklasses job og andenklasses lønninger.

- Det er samtidig vigtigt at understrege, at manualen ikke har svaret på alle de problemer, som politiet og andre støder på ude i virkeligheden. Ofte er det ikke muligt at afgøre på stedet, om den polak politiet møder på en byggeplads, er udstationeret på lovlig vis af en virksomhed i et andet EU-land. Eller om personen er ansat på en virksomhed, der udelukkende er konstrueret for at snyde EU-reglerne, siger beskæftigelsesministeren.

Regeringen har allerede etableret regionale netværk, hvor politiet, ToldSkat, og repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagerne arbejder sammen om at komme det illegale arbejde til livs. Regeringen har også indført skrappere straffe for illegalt arbejde, og Rigspolitiet har etableret en central overvågning af området.

Undgå hjertesukVicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen mener, at manualen vil være meget nyttig, for siden reglerne trådte i kraft har der været adskillige hjertesuk fra politikredse, der efterspurgte en guide til, hvordan man skal tjekke om østeurpæerne arbejder lovligt i lokalområderne. Og fagbevægelsen kan levere sager med kød på.

- Min appel til politikredsene er, at det er utrolig vigtigt, at de bruger manualen og får den forankret i organisationen. Det kan ske gennem kredsenes juridiske afdelinger, for den enkelte politibetjent kan ikke løse det her selv. Men samtidig er det klokkeklart, at politiet ikke kan klare den her opgave alene. Derfor skal netværkene mellem politi, ToldSkat, fagbevægelsen og DA se at få skoene kridtet, konstaterer Hans-Viggo Jensen, der mener, at det er godt, at regeringen også har fokus på sanktionssiden. Dels er bødestraffen som sagt skærpet og så fremlagde integrationsministeren i sidste uge et forslag til, at arbejdsgivere, der overtræder loven på det her felt skal i fængsel i op til et år - istedet for det nuværende halve år.

Fået cyklenOgså Gunde Odgaard fra BAT-kartellet anser manualen for afgørende i efterforskningsøjemed. Det er oftest fagbevægelsen, der anmelder østeuropæere, der arbejder ulovligt i Danmark.

- Før sagde udlændinge asyl, da de stod i Kastrup Lufthavn. I dag siger de udstationering. 75 procent af østarbejderne påkalder sig udstationering, mens resten påstår de er selvstændige, selvom de ikke er det. Vi har stødt på 535 østarbejdere å 130 byggepladser - derfor regner vi med, at der cirka er 3.000 heroppe. Derfor er det vigtigt, at manualen ikke bare kommer til at stå på hylden et sted. Den skal være rygraden i politiets arbejde, siger han.

Fagbevægelsen håber, at den nye manual gør, at politiet kan reagere hurtigere på anmeldelser, fordi myndighederne let kan finde ud af, hvad de skal gøre.

- For den hurtige reaktionstid er afgørende for at få bugt med dem, der snyder. Men det er en hårfin grænse for os at vide, hvornår der er kød og blod på sagen. En politikreds siger, at vi kan straffes, hvis vi tager billeder at f.eks de polske arbejdere i aktion, mens en anden politikreds kræver fotodokumentation, siger Gunde Odgaard, der ser manualen som, at alle myndigheder og parter nu har fået en cykel. Nu skal de lære at køre på den.

DA tilfredseDansk Arbejdsgiverforening mener, at manualen giver især politiet bedre muligheder for at håndtere anmeldelser om ulovligt arbejde.

- De eksisterende regler er udmærkede, men med dette nye overblik bliver det lettere for alle myndigheder at arbejde sammen om, at reglerne bliver overholdt. Det er vigtigt, for det skal være svært at konkurrere med danske virksomheder og lønmodtagere på unfair vilkår, siger ansættelsesretschef i DA, Flemming Dreesen.