Manglen på arbejdskraft er blevet mindre

Behov. Manglen på arbejdskraft er blevet mindre i løbet af det sidste halvandet år. Ordrebøgerne bliver tyndere, og derfor skal virksomhederne nu fokusere på indtjeningen.

Medarbejdere i byggeriet og industrien er ikke længere jaget vildt. Stadig færre virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, viser Håndværksrådets seneste analyse blandt virksomheder i byggebranchen og industrien.

I starten af 2006 havde dobbelt så mange virksomheder brug for at ansætte ny arbejdskraft som i dag.

Samtidig har kun 49 procent af virksomhederne haft problemer med at finde nye ansatte mod 60 procent for halvandet år siden.

»Byggevirksomhederne får færre opgaver, fordi folk ikke i samme grad tør investere i nye huse. Den bølge af overmod, der har eksisteret de seneste to år, forsvinder nu,« siger Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt.

Også Dansk Byggeri hører fra medlemsvirksomheder, at ordre­bøgerne bliver tyndere, og problemerne med at få medarbejderne aftager.

Har sagt nej til opgaverDet kan tømrermester Preben Rasmussen fra Rødovre godt mærke. Han har tidligere sagt nej til opgaver, fordi han havde travlt, men det er slut nu.

»De sidste tre måneder er vores aktivitet faldet med 25 procent. Vi har ikke brug for flere hænder. Vi er kun 15 ansatte, så vi skal måske overveje at justere antallet af medarbejdere i forhold til opgaverne,« fortæller han.

Selvom mange virksomheder endnu har nok at tage fat på, skal især de specialiserede virksomheder sørge for at tilpasse antallet af ansatte til deres ordrer. Virksomheder, som laver typehuse og køkkenproducenter, er nemlig dem, som først får danskernes manglende investeringslyst at føle.

»Nu handler det om, at virksomhederne skal til at tjene penge. De har længe brugt tid og kræfter på at investere i nye medarbejdere, mens de slet ikke har fokuseret på at sikre indtjeningen. De skal sørge for at tilpasse antallet af medarbejdere til opgaverne,« siger Jakob Brandt.

Senest har to større vindues-leverandører fyret medarbejdere og Håndværksrådet har advaret om, at byggebranchen må sige farvel til 5.000 medarbejdere næste år. Det betyder dog ikke, at importen af arbejdskraft stopper.

»Virksomhederne vil forsætte med at bruge den dygtigste og mest effektive arbejdskraft, og hvis den kommer fra udlandet, vil de fortsat hente nye arbejdere ind – især hvis Øst­aftalen bliver fjernet, som vi forventer,« forklarer han.