Mangel på ingeniører koster Danmark ordrer

Stor mangel på ingeniører koster nu især mindre danske virksomheder ordrer og dermed indtjening.

Det er nye tal fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, og konsulentvirksomheden Rambøll Management, der dokumenterer, at især de mindre teknologivirksomheder må takke nej til opgaver, fordi de mangler ingeniører til at løse dem, skriver Børsen.

Hele 68 pct. af de mindre danske teknologivirksomheder med under 19 ansatte mangler således ingeniøruddannede medarbejdere.

Og 55 procent af dem vurderer, at ingeniørmanglen begrænser deres vækstmuligheder. Ligeledes mener 55 procent af virksomhederne, at de direkte går glip af ordrer og omsætning, fordi de ikke har ingeniører nok.

Tallene viser, at de mindre virksomheder er hårdere ramt af ingeniørmangel end gennemsnittet. I det samlede billede af de danske virksomheder er det hver tredje, der må vinke farvel til omsætning, fordi de ikke kan få de rette ingeniører ansat. Men der er i hvert fald én ting, som de mindre virksomheder kan gøre for at tiltrække flere ingeniører. De kan betale en højere løn.

Det mener IDA's formand Lars Bytoft. For selv om unge og nyuddannede ingeniører traditionelt søger mod de store og velkendte virksomheder, så betyder størrelsen af lønningsposen også noget. Og her holder de mindre virksomheder sig tilbage, konstaterer Lars Bytoft.

- Nogle af de mindre virksomheder med en ejerleder for bordenden har svært ved at forstå, hvorfor en helt nyuddannet ingeniør skal have over 30.000 kr. om måneden i startløn. Men sådan er niveauet, og de skal i stedet se det som en investering at få en ingeniør ind i virksomheden, siger Lars Bytoft.Han opfordrer også de mindre teknologivirksomheder til at være mere åbne og fortælle om de opgaver og udfordringer, de har at byde på.

Ifølge IDA og Rambølls analyse har 65 procent af de mindre teknologivirksomheder haft færre end 10 ansøgere til deres senest opslåede ingeniørstillinger. Og mange af ansøgerne har ikke haft de rigtige kvalifikationer.

Kilde: Børsen