Mangel på faglærte koster milliarder

Om få år vil det koste det danske samfund op til knap 100 mia. kroner, at vi ikke i tide fik uddannet nok mennesker, vurderes det i ny analyse.

Det er vitalt for det danske samfund, at de unge uddanner sig, hvis vi skal sikre væksten og dermed velfærden. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil det derfor være klogt at rulle besparelserne på uddannelsesområdet tilbage, så flest muligt unge sikres en uddannelse. Især inden for teknik, mekanik og elektronik kommer der til at mangle faglært arbejdskraft. (Arkivfoto: Lars Rasborg) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vanker en kæmperegning til det danske samfund, medmindre vi lægger kursen om og får uddannet nok faglærte mennesker til at dække den store efterspørgsel i 2025. Regningen bliver på 96 mia. kroner ifølge en ny analyse fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Manglen på arbejdskraft kan ifølge analysen summes op til 72.000 erhvervsfagligt uddannede mennesker, hvilket er det største af de uddannelsesmæssige huller på arbejdsmarkedet i 2025.

Dertil kommer, at vi vil mangle 25.000 mennesker med korte videregående uddannelser samt 40.000 med mellemlange videregående uddannelser.

Når der mangler arbejdskraft på bestemte områder, er det dels svært for virksomheder at holde dampen oppe i produktionen, dels kan det skabe såkaldte flaskehalse, der giver et pres opad på lønnen, der gør virksomhederne mindre konkurrencedygtige.

Flaskehalsene kan i værste fald koste samfundet et 62 mia. kroner mindre brutto­nationalprodukt, BNP, mens tilstrækkelig arbejdskraft kunne have forøget produktiviteten og dermed gjort BNP 34 mia. kroner højere, konkluderer analysen fra AE.

»Det handler meget om at sørge for, at vi ikke taber så mange unge på gulvet som i dag. En stor del af dem, der kommer ud af folke­skolen og gymnasiet, kommer ikke videre. Og det går ikke, når der er så mange faglærte blandt dem, der forlader arbejdsstyrken og går på pension i disse år,« siger chefanalytiker Jens Sand Kirk fra AE.

AE peger på nogle konkrete tiltag for at undgå problemerne og støtte BNP, som lige i øjeblikket lider så meget under blandt andet lav produktivitet, at negativ vækst truer årets første kvartal. AEs forslag vil dog først få effekt på længere sigt – men er ikke desto mindre nødvendige for at trække Danmark ud af den meget svage vækst.

Som første råd til regeringen vil AE rulle besparelser på uddannelser tilbage. Som andet tiltag peger AE på, at trepartsforhandlingerne er en gylden mulighed for at løse problemet med manglende praktikpladser til faglærte, og som det tredje punkt vil AE have opprioriteret efteruddannelse og videreuddannelse for at lukke de nævnte huller.

»Vi er jo i gang med en tilbagetrækningsreform, så folk skal være længere på arbejdsmarkedet. Men så er det også vigtigt at kunne skifte funktion undervejs – også for ikke at blive slidt op,« siger Jens Sand Kirk.

Dansk Industri, DI, er kun delvist enig i AEs analyse. Det skyldes, at arbejdsgiver­organisationen på et afgørende punkt vurderer udviklingen anderledes:

»Vi ser anderledes på emnet ufaglært arbejdskraft. Vi ser også, at der bliver færre job i fremtiden, men det kommer til at passe med, at der også bliver færre ufaglærte danskere de næste ti år frem. Så kommer faldet i arbejdspladser til at passe med antallet af ufaglærte. Så for os at se får vi ikke den store udfordring med, at de ufaglærte ikke kan finde job,« siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

Forudsætningen for AEs analyse er et overskud på 65.000 ufaglærte personer og 45.000 med kun en studentereksamen i 2025 – personer, der er brug for i de faglærtes rækker.

»Men vi er enige i, at vi uddanner for få faglærte. Vi har for svag en tilgang til erhvervsuddannelserne. Det har været en tendens over flere år og er blevet forstærket – især inden for nogle af de faglærte grupper som teknik, mekanik og elektronik,« siger Steen Nielsen.

Enighed om uddannelse

Derfor er AE og DI enige om, at vi skal investere mere i uddannelse. Men DI vil samtidig øge overførselsmodtageres incitament til at komme ud på arbejdsmarkedet. Og desuden vil DI gerne holde længere på arbejdskraften.

»Der sker meget i kraft af de reformer, der er gennemført. Mange ældre bliver i beskæftigelse, og det er positivt. Men for os at se må tempoet i øgningen af pensionsalderen gerne sættes i vejret. Vi har set store stigninger i levealder, og det er ikke modsvaret i pensionsalder,« siger Steen Nielsen.

På grund af de forskellige vurderinger af gruppen af ufaglærte uden job kommer DI frem til et mindre potentiale for BNP end AE ved at lave reformer.

De 96 mia. kroner i analysen er da også den højeste effekt af at gennemføre reformerne.

»Det må forventes, at den reelle effekt af at løfte uddannelsesniveauet som forudsat i beregningerne vil være et sted mellem 34 og 96 mia. kroner,« skriver AE i sin analyse.

Men uanset beløbet så understreger analysen efter AEs mening, at der for regeringen er økonomisk sund fornuft i at prioritere investering i uddannelse frem for at gennemføre besparelser.