Mangel på arbejdskraft truer – trods vækstkrise

Landet står i den usædvanlige situation, at der på trods af den lave vækst kan blive mangel på arbejdskraft flere steder i landet – også i udkanten af landet. Antallet af ledige pr. opslåede job er faldet med 34 procent på et år.

Hver gang virksomhederne kommer med et nyt jobopslag, bliver der stadig færre ledige til at kæmpe om jobbene.(Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Møller og Petersen skal søge job, kan de glæde sig over, at konkurrencen om at få stillingen ikke længere er så hård, som den var for et år siden.

Hver gang virksomhederne kommer med et nyt jobopslag, bliver der stadig færre ledige til at kæmpe om jobbene.

Mere præcist var der i juni 3,5 bruttoledige pr. stillingsopslag på jobnet.dk, og det er det laveste antal ledige pr. stilling siden december 2008. Efter finanskrisen var der til sammenligning op mod ti ledige pr. jobopslag i store dele af 2010 og 2011.

Det viser en analyse, som Jyske Bank har lavet. Både Dansk Industri, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Jyske Bank fremhæver, at det viser det store paradoks i dansk økonomi, op til at regeringen fremlægger en ny økonomisk 2025-plan i begyndelsen af næste uge.

For det danske arbejdsmarked buldrer af sted samtidig med, at der stort set ikke er nogen vækst i dansk økonomi. I øjeblikket ligger væksten på omkring én procent. Tidligere har tommelfingerreglen været, at vi skal have en vækst på omkring to procent, før beskæftigelsen begynder at stige, og ledigheden falder.

»Det var, dengang vi regnede med, at vi havde en produktivitetsfremgang i den private sektor på to procent. Men siden 2010 er den fremgang gået i stå. Det betyder, at hver eneste nye ordre i virksomhederne eller øget omsætning udløser øget beskæftigelse,« siger vicedirektør i DI, Kent Damsgaard.

»Det er et kæmpeparadoks. Førhen talte vi om det jobløse opsving. Vi havde vækst, men så ikke nogen fremgang i beskæftigelsen. Nu er vi i den modsatte situation. Derfor er det også afgørende, at vi får set på at øge arbejdsudbuddet og får forbedret produktiviteten i forbindelse med 2025-planen,« siger han.

Frygt for flaskehals

I analysen fra Jyske Bank kan man se, at på landsplan er antallet af ledige pr. opslået job faldet med godt 34 procent inden for det seneste år. Og det er ikke kun i de store byer, at det går stærkt.

I nogle kommuner er der kun halvanden ledig pr. job, og hvis man også tager pendling til andre kommuner i en landsdel i betragtning, ligger Vestjylland i bunden med kun tre ledige pr. jobopslag.

Cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt fremhæver, at nogle arbejdsgivere begynder at frygte for såkaldte flaskehalse. Det vil sige mangel på arbejdskraft i bestemte områder og bestemte brancher. Og det giver den lidt absurde situation, at knapheden på arbejdskraft allerede begynder at melde sig på et tidspunkt med svag vækst.

Niels Rønholt er desuden overrasket over resultaterne i analysen rent geografisk.

»Den gængse opfattelse af, at Vestjylland og Sydjylland som en del af det såkaldte Udkantsdanmark står med de største samfundsøkonomiske udfordringer, gælder ikke, når det kommer til antallet af ledige og de lediges udvalg af nye job,« påpeger han.

»Derimod bekræfter tallene for det vestlige Sjælland og Lolland-Falster derimod den generelle opfattelse af økonomisk afmatning med flere ledige pr. jobopslag end i landet som helhed,« siger Niels Rønholt.

Kampen om jobbene er blevet lettere

Der er stor forskel på, hvor mange ledige, der skal slås om hvert job. Antal ledige for hvert opslag i Jobnet for hver enkelt kommune.

Pressede brancher

Han fremhæver, at indtil videre har problemerne med at skaffe arbejdskraft dog ikke været så store som under den kraftige økonomiske optur i 2006 og 2007, inden finanskrisen ramte.

»Men fortsætter beskæftigelsen sin optur, kan vi være på vej i den retning. Vi har længe set mangel på efterspørgsel som en mindst lige så stor udfordring for konjunkturudviklingen som et halvpresset arbejdsmarked. Men vi er blevet overrasket over, at arbejdsmarkedet fortsætter ufortrødent frem trods et umiddelbart kun lunkent opsving. Og vores analyse her viser, at arbejdskraft­mangel ikke kun er et tema i København, men også hurtigt kan blive det i Udkantsjylland,« konkluderer Niels Rønholt.

Han fremhæver en af årsagerne til kombinationen af sløj økonomisk vækst og truende mangel på arbejdskraft: Der har været en nedgang i brancher, der ikke bruger ret meget arbejdskraft.

»Det lader til, at der er opsving de steder, der bruges arbejdskraft. Den lunkne vækst skyldes blandt andet et fald i olieproduktionen. Men det trækker jo ikke ned i beskæftigelsen,« forklarer han.