Mangel på arbejdskraft skaber børnearbejde i Kina

I takt med det stigende omkostningsniveau i de sydkinesiske byer er flere industrier begyndt at rykke deres fabrikker længere ud på landet for at sikre konkurrencedygtige priser. Men i visse områder er manglen på arbejdskraft så massiv, at børn helt ned til 12-års alderen dropper ud af skolen for at arbejde på fabrik.

Her arbejder børnene - officielt - fra 8-17.30, men ofte bliver den 21.30, før de er færdige, og arbejdsugen er syv dage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SHENZHEN: Kinas økonomi vokser, og det gør antallet af børnearbejdere også. Selv om den internationale arbejderorganisation ILO sidste år konkluderede, at antallet af børnearbejdere globalt var faldet med 11 pct. til 218 mio. mellem 2000 og 2004, så er der ifølge en ny rapport fra den Hong Kong-baserede menneskerettighedsorganisation China Labour Bulletin blevet flere børnearbejdere i Kina de seneste år.

Der er ingen præcise bud på antallet af børnearbejdere i Kina, men ifølge Red Barnets estimat er blot 5 pct. af verdens børnearbejdere beskæftiget i virksomheder, der eksporterer til andre lande. I Kina er tendensen tilsyneladende stik modsat.

Ifølge Berlingske Tidendes egen undersøgelse af fire undertøjsfabrikker i det sydkinesiske Shantou-område, som ligger fire timers kørsel fra den boomende industriby Shenzhen, eksporterede tre ud af fire til USA og Europa, og der var børnearbejdere på dem alle sammen.

Berlingske Tidendes udsendte udgav sig for at være indkøber fra Danmark og mødte børn på både 12, 14 og 15 år. Børnearbejdernes job var blandt andet at sætte bh-stropper sammen, putte undertøj i poser og at sy blomster på bh'er.

Massiv mangel på folk

Den primære årsag til stigningen i brugen af børnearbejdere i hovedsageligt tekstilindustrien er den massive mangel på arbejdskraft, som har ramt Sydkina, der er kendt som hele verdens fabrikshal.

En af de danske virksomheder, som mærker til manglen på arbejdskraft i Sydkina er IC Companys, som får syet en stor del af sit tøj i Kina.

»Vores leverandører har klaget over, at det er svært at finde arbejdskraft de sidste to år. Nogle af dem har taget konsekvensen og flyttet deres fabrikker til de provinser, hvor arbejderne normalt kommer fra,« siger Bjarne Hultquist, som er produktionsansvarlig hos IC Companys i Kina.

Certificering

Han har ikke hørt om børnearbejdere på fabrikkerne i Sydkina, men han er glad for, at IC Companys netop har afsluttet et seminar om social ansvarlighed, hvor det blev besluttet, at virksomheden ikke længere vil nøjes med selv at auditere sine leverandører, men fremoverbruge eksterne auditører for at øge kontrollen.

»Der er så meget opmærksomhed på social ansvarlighed både fra forbrugere og pressen, og derfor oplever vi et større behov for at kunne kontrollere vores leverandører. Man kan sige, at vi hidtil har revideret os selv, men det ville være bedre, hvis det var nogle eksterne, der gjorde det,« siger Bjarne Hultquist.

Derfor vil IC Companys sandsynligvis melde sig ind i den europæiske organisation BSCI (Business Sociale Compliance Initiative), som kræver, at virksomheden inden for to-tre år har certificeret to tredjedele af sine leverandører, så de lever op til BSCI's standarder.

Underleverandører

Men det er under alle omstændigheder svært helt at udelukke brugen af børnearbejde, da mange kinesiske fabrikker bruger underleverandører, som de ofte ikke engang fortæller deres kunder om.

»Vi skal i princippet godkende underleverandører, men noget andet er, hvad der sker i praksis,« siger Bjarne Hultquist.

Lige nu mangler der mindst 300.000 arbejdere på fabrikkerne i Perleflods-deltaet i Sydkina,hvilket skaber grobund for endnu mere børnearbejde, selv om det er ulovligt at ansætte børn under 16 år i Kina.

Den store mangel på arbejdskraft i Sydkina skyldes blandt andet de dårlige forhold på fabrikkerne samt manglende ansvar fra arbejdsgivernes side i tilfælde af skader og ulykker. Migrantarbejdere fra Kinas fattige provinser foretrækker at arbejde andre steder, hvor både løn og arbejdsforhold er bedre.