Mange pædagoger og sygeplejersker betaler topskat

Mange tror, at topskatten på 15 procent er en velhaverskat, der kun betales af topledere. Men tusindvis af helt almindelige lønmodtagere betaler topskat, hvorfor skatten på den sidste del af deres indkomst er oppe på 56 procent. Regnes moms og afgifter med, går to tredjedele af indkomsten til stat og kommune.

Tusindvis af sygeplejersker, skolelærer, landmænd, lastbilchauffører, mekanikere, pædagoger og andre helt almindelige lønmodtagere betaler den danske topskat på 15 procent, som rammer al indkomst efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra på over 459.200 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af sygeplejersker, skolelærer, landmænd, lastbilchauffører, mekanikere, pædagoger og andre helt almindelige lønmodtagere betaler den danske topskat på 15 procent, som rammer al indkomst efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra på over 459.200 kroner. Før arbejdsmarkedsbidraget er trukket, skal indkomsten op på 499.130 kroner om året, eller 41.594 kroner om måneden, før topskatten sætter ind. Samlet er der tæt ved 506.000 lønmodtagere og selvstændige herhjemme, der har en indkomst af den størrelse.

Det vil sige, at op mod hver femte i arbejdsstyrken betaler topskat, og har en skat på den sidste del af indkomsten på 56 procent. Det betyder, at de kun får lov at beholde 44 kroner, hvis deres indtægt stiger med 100 kroner.

Ingen velhaverskat

Men samlet er topskatten langt fra at være en ren velhaverskat, som kun betales af topledere og vellønnede direktører. Tænketanken Cepos har således på baggrund af de detaljerede personregistre på Danmarks Statistik fundet ud af, at masser af helt almindelig lønmodtagere herhjemme har en indkomst, som udløser topskat.

»Der er eksempelvis 5.000 sygeplejersker, der betaler topskat. Det kan skyldes tillæg, overarbejde og bijob. Den gennemsnitlige topskattebetaling blandt de 5.000 sygeplejersker, der betaler topskat, er på 14.000 kroner om året,« siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos Cepos.

Det svarer til at disse sygeplejersker har en indkomst der er tæt ved 100.000 kroner højere end topskattegrænsen på 500.000 kroner. Der er også 5.000 folkeskolelærer, der betaler topskat og de bidrager i gennemsnit med 13.000 kroner om året til samfundets husholdningskasse som følge af topskatten.

Gavner samfundet

Her kan forklaringen måske være, at nogle skolelærer underviser på aftenskole og påtager sig andre bijob.

»Det er rigtig godt, at der er så mange sygeplejersker og skolelærere, der har så høj en indkomst, at de betaler topskat. Det gaver samfundet stort. Men der ville være betydeligt flere, der havde en tilsvarende eller højere indkomst, hvis topskatten blev afskaffet, fordi så er der flere som ville arbejde mere, og færre som ville vælge at holde fri,« siger Mads Lundby Hansen.

Topskatten betyder, at der betales 56 procent i marginalskat, når der eksempelvis kommer lidt ekstra penge i kassen fra overarbejde eller et bijob. Regnes moms og afgifter med, bliver den sammensatte marginalskat 67 procent. Det vi sige, at kun en tredjedel går til én selv, når man har overarbejde, mens stat og kommune snupper to tredjedele.

»Det dræber arbejdslysten hos mange,« siger Mads Lundby Hansen, der betegner topskatten for »en af de mest væksthæmmende skatter.«

Hos Dansk Metal fraråder Allan Lyngsø Madsen dog, at afvikle topskatten.

»Men de seneste skattereformer er topskatten sænket flere gange. Det er derfor nu kun hver 10. metalarbejder, der betaler topskat. For få år siden var det hver femte. Derfor ser vi hellere, at skatten sættes ned i bunden og jobfradraget eksempelvis bliver hævet, hvis skatterne skal sænkes,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Fortsat høj lighed

En afvikling af topskatten vil øge udbuddet af arbejdskraft med så meget som 9.000 personer, viser beregninger fra Finansministeriet, fordi flere vil arbejde mere. Men produktiviteten vil også stige, fordi det bliver mere attraktivt at få en gøre en ekstra indsats som udløser bonus eller en forfremmelse. Det bliver også mere interessant at skifte til et bedre betalt arbejde, eller tage en uddannelse der giver en høj løn. Danmark fortsat være blandt de mest lige lande i verden og mere lige end Sverige og Finland, hvis topskatten fjernes.

Blandt mekanikerne er der godt 2.000 topskatteydere, mens knap 1.000 politibetjente også betaler topskat. Blandt tømrer og snedkere er der 1.200 personer, der betaler topskat, viser beregningerne.