Mange ledige finder job

Det er lidt af en myte, at de ledige aldrig finder arbejde og står i dagpengesystemet i årevis. Der er mange, som finder arbejde, viser ny analyse.

Jobcenter København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Der er stadig godt gang i det danske arbejdsmarked. Sidste år lykkedes det således for hele 165.000 ledige, der var på dagpenge, at finde et arbejde. Andre 8.000 startede på en uddannelse. Det viser en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har udarbejdet på baggrund af nye tal fra Beskæftigelsesministeriets såkaldte DREAM-register.

Chefkonsulent Jens Troldborg i DA siger, at det danske arbejdsmarked er præget af en meget stor omsætning af job.

»Det kommer også modtagere af dagpenge til gavn. Det er ikke blot beskæftigede, der flytter rundt mellem de ledige job. Der er også mange uden arbejde, der kommer ind på arbejdsmarkedet igen i helt almindelige job. Det er der en tendens til, at vi glemmer i den aktuelle debat om arbejdsmarkedet,« siger Jens Troldborg.

Mere præcis viden mangler

Han tilføjer, at når det på bare et år er lykkedes for 165.000 dagpengemodtagere at finde helt almindelige job, så tyder det på, at vi savner en mere eksakt viden om, hvorfor en mindre gruppe ser ud til at opbruge deres dagpengeret uden at finde beskæftigelse.

»Hvorfor er det lige denne gruppe, som ikke fandt job. Det ved vi ikke nok om,« siger han.

Med til billedet hører det, at jobbene ikke var helt korte vikariater eller andet meget midlertidigt arbejde. De ledige, der kom i job, havde efterfølgende arbejde i mindst én måned.

Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet og vismand, ser tallene som en bekræftelse på, at der er en stor jobomsætning på det danske arbejdsmarked.

»Vi kan se, at en betydelig andel af de ledige job besættes af personer, der har gået ledige, og der er således ikke kun tale om beskæftigede, der bare skifter job,« siger han til DAs nyhedsbrev, Agenda.

Den afgang fra ledighed til beskæftigelse, som finder sted lige nu, er på ca. 0,05 pct. af arbejdsstyrken om måneden. Det svarer nogenlunde til det samme niveau som i perioden 2005 til 2006, der var gode år for dansk økonomi.

Men også fra 2005 til 2006, der anses for mere neutrale konjunkturår, var der samme afgang fra ledighed til job.

»Det vil sige, at vi er i en ret normal situation, når det gælder for ledige om at finde beskæftigelse,« siger Michael Svarer.

De godt 165.000, der fandt job, var alle lønmodtagere. Dertil kommer et ukendt antal ledige, der startede egen forretning og derfor også forsvandt fra dagpengene. Selvstændige er ikke medtaget i analysen.

Flemming Søborg, arbejdsmarkedschef i Frederikshavn, mener heller ikke, at jobmarkedet er så stivfrossent, som det nogle gange påstås.

»Der er job at finde for folk, der er geografisk og fagligt mobile. Vi har masser af jobskifter, og også ledige får del i de jobskifte,« siger han.