Manden med ni liv

På trods af en række omfattende skandaler og problemer er Jesper Rønnow Simonsen hidtil lykkedes med at blive siddende som øverste ansvarlige i Skat. Men nye afsløringer kan måske rokke ved stolen under den udadvendte direktør.

Jesper Rønnow Simonsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med en enkelt replik, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) under et pressemøde i slutningen af september sidste år for alvor gav svaret på det spørgsmål, de fleste stillede.

»Jeg mener fortsat, at Jesper Rønnow er den rette mand til opgaven,« sagde ministeren.

Pressemødet stod på skuldrene af to gigantiske skandaler, der dengang som nu martrer Skat. Kort forinden var det kommet frem, at Skat var blevet snydt for milliarder i forbindelse med udbetaling af refusionsskat, og oven i det kom de mange problemer med det skandaleramte IT-system, EFI, der har skulle inddrive al gæld til det offentlige.

Og det store spørgsmål var derfor det indlysende, om skandalerne ville få konsekvenser for manden i spidsen for det hele, men det kunne Karsten Lauritzen altså slå fast, at det ikke gjorde. Det fik det for andre i stedet. Fire chefer og en personaleleder blev sendt hjem, mens Rønnow fik mandat til at fortsætte det arbejde, han startede i 2012.

En forklaring på det kunne være, at Jesper Rønnow i forbindelse med EFI-skandalen har stået fast på, at han undervejs ikke var blevet orienteret om omfanget af problemerne, men onsdag kunne Berlingske afsløre, at direktøren flere gange blev orienteret om de omfattende mangler ved systemet, inden det blev sat i gang.

Foreholdt de nye oplysninger undrer flere eksperter sig over, at Jesper Rønnow og Skat ikke udsatte igangsættelsen af det nye system.

Dermed synes presset på direktørens skuldre atter at vokse. Så sent som tilbage i februar mente blandt andre Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager (LA), at direktøren blev fyret, efter Rigsrevisionen kom med sin sønderlemmende kritik af Skats håndtering af udbetalingen af udbytteskat.

Her gentog Karsten Lauritzen sin tiltro til Jesper Rønnow, men tilføjede dog samtidig, at han holdt Jesper Rønnow »ansvarlig for at få ryddet op« og »for at det ikke gentager sig.«

I et interview med Finans.dk vedkendte Jesper Rønnow onsdag, at hans fremtid undervejs har været drøftet i Skatteministeriet, og han fastslog samtidig indirekte, at han hellere vil fyres frem for at gå selv.

Den slags åbenmundede erklæringer er ikke et sjældent syn hos Jesper Rønnow, der siden sin tiltrædelse som direktør har været fortaler for en åben og transparent organisation. Det afspejler sig også på de sociale medier, hvor Jesper Rønnow er ganske flittig. Twitter er en af de foretrukne medier, og her fik Berlingske seneste afsløring da også et ord med på vejen onsdag morgen.

»Der er ikke noget nyt i dagens EFI-historie i Berlingske.«

Det vil der nok være delte meninger om.