Manden der knækkede Bank of England

Når investoren og mangemilliardæren George Soros advarer mod en dramatisk devaluering af pundet i Brexits kølvand, ved han, hvad han taler om. Han har nemlig selv knækket Bank of England en gang før.

George Soros fotograferet mandag 20. juni på vej til at holde tale i Open Russia Club in London. (Foto: Luke MacGregor/Reuters) Fold sammen
Læs mere

Med få timer til den britiske afstemning om, hvorvidt landet fortsat skal være en del af Den Europæiske Union eller ej, stemplede investoren og mangemilliardæren George Soros ind i debatten med et markant indlæg i den engelske avis The Guardian.

»Værdien af pundet vil falde brat. Det vil også påvirke finansmarkeder, investeringer, priser og beskæftigelsen øjeblikkeligt og dramatisk,« lyder advarslen om et muligt Brexit fra George Soros. Advarslen er han ikke den første, der fremfører, men få stemmer i debatten vejer lige så tungt i debatten som den 85-årige investors.

Ud over at indtage pladsen som nummer 23 over verdens rigeste mennesker er George Soros nemlig kendt som »manden, der knækkede Bank of England«, og det tilnavn kræver en forklaring.

Tilbage i starten af 90erne var Storbritannien en del af den Europæiske Valutakursmekanisme (ERM), der fungerede som en slags frontløber til euroen. Medlemmerne var forpligtede til, inden for et snævert bånd, at lade deres valutaer følge hinanden, nøjagtigt som den danske krone i øjeblikket skal følge euroen.

Men den engelske økonomi var i en lavkonjunktur i starten af 90erne, og for at bevare pundets værdi havde Bank of England måttet hæve renten. Et penge­politisk tiltag, der var væksthæmmende.

Nationalbanken forsikrede, at den havde de nødvendige muskler til at forsvare pundets værdi, nøjagtigt som centralbanker altid gør, lige indtil de ikke gør det mere.

Uholdbar situation

Den uholdbare situation fik store makrospekulanter med milliarder i ryggen til at lugte blod.

Mest markant var George Soros, der spekulerede i, at Bank of England vil opgive at forsvare pundets værdi og opgive ERM-samarbejdet.

De præcise tekniske detaljer bag George Soros’ investering er ikke kendt, men han shortede det britiske pund, således at han ville tjene på en eventuel svækkelse af pundets værdi.

»Den meget rationelle George Soros konstaterede at den økonomiske politik, der blev ført, ikke var i overensstemmelse med, hvad den engelske økonomi havde brug for, og derfor måtte noget give sig,« forklarer Teis Knudsen, der er investeringsdirektør i Saxo Bank.

Og Soros fik ret i sin kalkule. Den 16. september 1992 måtte den britiske regering opgive fastkurs­politikken og lade pundet flyde frit.

Konsekvensen blev, at pundet tabte 15 procent af sin værdi, og følgelig tjente George Soros mere end en milliard dollar og fik sit tilnavn, »Manden der knækkede Bank of England«.

I dag, næsten 25 år senere, advarer den nu 85-årige investor om, at et Brexit vil kunne medføre et endnu større fald i pundets værdi.

»Et Brexit vil gøre nogle folk meget rige, men langt de fleste vælgere betydeligt fattigere,« skriver George Soros i the Guardian.