Mandagens aktier: Mærsk satte prop i fald og tog tronen i C20

A.P. Møller-Mærsk fik mandag bremset fire dages fald, og aktien endte i toppen af et C20 Cap-indeks, som sluttede tæt på uændret.

På de overordnede linjer var investorerne lettede over en statslig redningspakke af de to italienske banker Banca Popolare di Vicenza og Veneto Banca.

Den italienske regering har fået EU's godkendelse til en samlet plan på 17 mia. euro, og det har for en stund sat bekymringer om kollaps i landets banksektor i bero.

C20 Cap-indekset steg 0,01 pct. til 1168,39, hvilket var mindre end de store indeks i Europa, der ved dansk børslukketid lå i plusser på 0,2-0,8 pct. Et sent dyk i olieprisen tog toppen af tidligere stigninger.

- Hvis man ser på sektorer, er bankerne i fin form, efter at der er kommet en løsning på to meget skrantende banker. Det giver en lettelse i markedet, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

For de danske banker var der fremgang til Danske Bank og Nordea på 0,6 pct. og 0,3 pct., og de to aktier lukkede i henholdsvis 250,70 kr. og 82,80 kr.

Derimod var Jyske Bank-aktien ramt af, at Nordea sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb", hvilket gav et kursfald på 0,8 pct. til 366 kr.

I toppen af C20 huserede Mærsk med en stigning på 1,9 pct. til 12.890 kr. for B-aktien, uden at der er konkrete nyheder fremme om konglomeratet. Svenske SEB stod for omkring 90 pct. af aktiekøbene.

Der var også fremgang til FLSmidth, som sluttede 1,4 pct. højere i 433,90 kr. og fortsat er den mest stigende aktie i C20 siden årsskiftet med en fremgang på næsten 50 pct.

Novo Nordisk-aktien var også i grønt med en stigning på 0,1 pct. til 294,30 kr. Medicinalselskabet kunne sent fredag fortælle, at diabetesmidlet Semaglutid har givet vægttab på op til 14 pct. i et forsøgsstudie, hvilket ifølge Sydbank tegner lovende for det fremtidige salg.

Vestas sluttede i bunden af C20 med et dyk på 1,5 pct. til 579,50 kr., uden at der var nyheder fremme om selskabet. Den svenske avis Dagens Industri opfordrede dog i en artikel sine læsere til at sælge aktien, da vindmølleproducenten risikerer at blive ramt af prispres, ligesom at ordreindgangen på det amerikanske marked har toppet.

Lundbeck måtte også notere et fald i mandagens handel. Jyske Bank har sænket anbefalingen af aktien til "reducer" fra "køb", og aktien faldt 0,5 pct. til 371,50 kr.