Mandagens aktier: Bankerne kravlede op og gik mod Europa

Jyske Bank og Danske Bank endte med at være dagens højdespringere mandag i det danske eliteindeks C20 Cap.

Sammen med kollegerne i Norden endte bankerne med plusser, hvilket var modsat de europæiske kolleger, hvor netop banksektoren var den sektor, der klarede sig dårligst i det brede Stoxx 600-indeks.

- Der er ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor netop bankerne i Danmark og Norden gik mod det øvrige Europa, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Jyske Bank lagde 0,4 pct. til aktiekursen og endte i 354,20 kr., mens Danske Bank steg med 0,3 pct. til 238,20 kr.

Samlet endte eliteindekset C20 Cap med et fald på 0,9 pct. til indeks 1070,5 efter tidligere på dagen at have flirtet med den hidtidige lukkerekord på 1082,63, der blev sat for et par uger siden.

NOVO GLED I PLUSSET

Novo Nordisk startede mandag ud i plus, hvilket stod til at være sjette handelsdag i træk, at aktien steg. Men hen på eftermiddagen trak investorerne sig tilbage - og aktien endte med at falde med 0,3 pct. til 238,90 kr.

- Novo har præsteret pænt de seneste dage. Og vi kunne se, at der var flere, der var villige til at gå ind i aktien. Der er dog stadig usikkerhed på det amerikanske marked med hensyn til medicinalpriserne, påpeger Kim Sejdelin Christensen, der er aktiehandler hos Jyske Bank, over for Ritzau Finans.

FORTSAT SVÆRT FOR GENMAB

I den modsatte ende befandt Genmab sig hele dagen. Aktien faldt med 5,9 pct. til 1264 kr. efter et fald i fredags på 5,0 pct., hvor nedturen begyndte, da det kom frem, at Genmab og partneren Janssen droppede at udvikle kræftmidlet Darzalex som solobehandling i lymfekræftformen non-Hodgkin lymfom (NHL).

Efterfølgende sænkede Handelsbanken sin anbefaling af Genmab-aktien til "reducer" fra tidligere "akkumuler", mens kursmålet blev skruet ned til 1407 kr. fra 1516 kr.

- Det er vanskeligt at sige, hvor den her nedtur skal ende. Mange havde sat deres lid til, at "the sky was the limit" i forbindelse med potentialet i Darzalex - men nu spørger mange, hvad det kan bruges til, siger Jyske Banks aktiehandler.

- Der skal ny sikkerhed frem - det kan være i form af data fra studier - så man kender potentialet for midlet. Værdien af Genmab står og falder med Darzalex, siger Kim Sejdelin Christensen.

FOKUS PÅ POLITIK OG NØGLETAL

Generelt var mandag nyhedsfattig på finansmarkederne, og de europæiske markeder lå ved dansk lukketid som det danske med fald.

Mandagens makroøkonomiske højdepunkt ISM-indekset fra USA var lidt en hul omgang, da indekset landede som ventet. Onsdag kommer der referat fra den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, seneste rentemøde, sidst på ugen mødes den amerikanske præsident, Donald Trump, med den kinesiske ditto, Xi Jinping, og fredag offentliggøres den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for marts.

- Generelt handles de europæiske markeder lidt nede - men der er ikke en opblussen af ny nervøsitet. Investorerne er afventende, vurderede Danske Banks Mads Zink.

DIREKTØR BOOSTER AKTIE

Uden for eliteselskabet ansatte Nordicom sin bestyrelsesformand, Pradeep Pattem, som midlertidig administrerende direktør, indtil en afløser er fundet, oplyste selskabet, hvis aktie steg med 39,4 pct. til 4,46 kr.

Og Banknordik faldt mandag med 17,9 pct. svarende til 25 kr. til kurs 114,50. Det skete på dagen, hvor aktien blev handlet uden retten til det ekstraordinært store udbytte på 30 kr. per aktie.