Mandag klokken 18 blev Vestjysk Bank 90 procent mindre værd: »Det ligner verdens dårligste timing«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Henning Bagger. Vestjysk Bank i Lemvig.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Regeringen sætter dato på lukningen af Skat, Københavns Lufthavne skal sandsynligvis have en ny ejer, og så bør politikerne droppe finurlige skattefradrag til virksomheder og i stedet sænke skatten, mener topøkonomer.

Alt det kommer vi forbi i ugens andet nyhedsoverblik fra Business.dk, hvor vi dog lægger ud med historien om, hvordan én meddelelse gjorde Vestjysk Bank 90 pct. mindre værd i går aftes.

Mandag klokken 18 blev Vestjysk Bank 90 procent mindre værd: »Det ligner verdens dårligste timing«

Hovedaktionæren i den kriseramte Vestjysk Bank, staten, har takket ja til et købstilbud fra en investorgruppe med blandt andre Novo A/S og Nykredit. Investorgruppen betaler 1 kr. pr. aktie til alle aktionærer i et frivilligt købstilbud, som Finansministeriet og Finansiel Stabilitet, der sammen ejer 81 pct. af aktierne, har accepteret. Dermed vil statens aktier blive solgt for en samlet pris på godt 123 mio. kr.

Men salget af Vestjysk Bank må efterlade ejerne af de resterende 19 pct. af banken med en bitter smag i munden, mener Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Aktier i Vestjysk Bank lukkede nemlig mandag i kurs 14,90 og bankens markesdsværdi var 2,25 mia. kr.

»Der er lige forsvundet 2,1 mia. i markedsværdi. Det eneste sikre vi kan sige om og i den sag er at der var tale om papirpenge,« siger Per Hansen.

Han betegner tilbuddet som direkte snyd.

»De investorer som bliver tilbudt at overlevere deres aktie på Finansministerlignende vilkår må føle sig snydt,« mener Per Hansen, der siger, at salget af banken ligner verdens dårligste timing for de resterende investorer.

»De investorer, som har været med længe, må spørge sig selv om, hvorfor det lige netop er nu, at en sådan transaktion skal ske. Finansministeriet vil givetvis sige EU. En løsning på 1 kr. per aktie er en investeringsmæssig katastrofe for de private investorer, som dog må bebrejde sig selv, at de ikke løbende har holdt bedre øje med udviklingen og ikke mindst forholdet mellem aktiekursen og indtjeningen,« siger Per Hansen, der påpeger, at EU kan sat en kæp i hjulet for at staten kunne vente på et bedre tidspunkt til at sælge banken.

Regeringen overvejer at lovgive om mulig ny Københavns Lufthavn-ejer

Australske Macquarie, der har været en af hovedaktionærerne i Københavns Lufthavne siden 2005, overvejer nemlig at sælge sin store aktiepost i lufthavnsselskabet med base i Kastrup, og det kan få regeringen til at evaluere og måske stramme lovgivningen, siger finansminister Kristian Jensen i en udtalelse:

»Det er af afgørende betydning, at Københavns Lufthavn fortsat er en moderne og effektiv lufthavn, med tilstrækkelig kapacitet til at sikre tilgængeligheden for den danske økonomi og samfundet fremover,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Topøkonomer om investeringskrise: Drop finurlige fradrag og sænk skatten

Politikerne bør passe på med at indføre gulerødder for virksomheder i form af finurlige skattefradrag for forskellige investeringer. Det enkleste greb til at få de danske virksomheder til at investere noget mere er at sætte selskabsskatten ned, lyder det fra to topøkonomer i form af overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer samt tidligere medlem af Produktivitetskommissionen og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder.

Regeringen lukker Skat næste år

Efter skandale på skandale lægger skatteminister Karsten Lauritzen (V), op til helt at nedlægge Skat og erstatte det med syv styrelser med hver deres specifikke opdrag, specialisering og ledelse, der skal være i drift fra 1. juli 2018.

Regeringens plan for fremtidens skattevæsen bliver præsenteret af skatteministeren og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag formiddag.

Dermed vil Skat blive begravet blot 13 år efter, at det blev etableret i år 2005.

Det sker i dag

  • kl 9.30: Svenske forbrugerpriser, maj
  • kl 10.30: Britiske forbrugerpriser, maj
  • kl 11.00: Tysk ZEW-tillidsindeks, juni
  • kl 11.00: Eurozonens ZEW-forventningsindeks, juni
  • Rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ryster amerikansk it-udsalg af sig

De asiatiske aktiemarkeder er klædt i grønt tirsdag, efter at de har rystet det amerikanske udsalg af it-aktier af sig. Den amerikanske nedtur begyndte i fredags, da Goldman Sachs advarede om, at it-aktier som Facebook, Amazon, Apple, Microsoft og Alphabet måske havde overpræsteret.

Det skriver Ritzau Finans.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, falder med 0,07 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et plus på 0,2 pct. Det australske ASX 200-indeks stiger med 1,2 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i plus med 0,3 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger 0,5 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 går henholdsvis 0,4 pct. og 0,2 pct. frem, mens Hang Seng i Hongkong ligger til et plus på 0,5 pct.