»Man skal være meget mistroisk«

Pernille Bigaard arbejdede som advokat i konkursboet efter Nordisk Fjer og var derfor med til at feje op efter det store kollaps. Hun var 37 år, da hun kom på sagen. At komme på den sag var en fjer i hatten for en relativ ung advokat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokat Pernille Bigaard var 37 år og partner i advokatfirmaet Bondo Svane, da Nordisk Fjer gik i betalingsstandsning i november 1990. Hun arbejdede i afdelingen for insolvens og blev sat på Nordisk Fjer-sagen, da hendes kollega, Helge Hassel, blev udpeget som såkaldt kurator i Nordisk Fjer-boet. Allerede dagen efter betalingsstandsningen var hun i gang med oprydningen og havde sin daglige gang i Nordisk Fjers kontorer.

»Som ung advokat var det en spændende sag at komme på. Nordisk Fjer var særlig på grund af den svindel, der var foregået. Lige så stille, nærmest lag for lag, kunne vi konstatere, at Nordisk Fjer slet ikke var den virksomhed, vi troede, den var,« siger Pernille Bigaard.

Aktiverne var der enten ikke, eller også var de langt under den værdi, de var bogført til. Pernille Bigaard var med til at afdække bedrag, luftkasteller og løgne.

»Noget af det mest mærkværdige var al den tid, vi brugte på at lede efter de 52 millioner kroner, som ifølge Johannes Petersens oplysninger til flere medarbejdere var blevet indbetalt på en konto tilhørende Nordisk Fjer. Men de var der ikke. Det var løgn. Man tænker, at det kan ikke være rigtigt. Desværre er man jo udstyret med en tro på, at værdierne må være et sted,« siger Pernille Bigaard.

Nordisk Fjer-sagen lærte Pernille Bigaard vigtig­hed­en af at være skeptisk:

»Jeg lærte, at man skal være meget mistroisk, når man sidder med de her sager. Før man har set noget bekræftet på et stykke papir, skal man forholde sig åbent til, om det overhovedet eksisterer. Det er den tilgang, du skal have som kurator,« siger hun.

Bobehandlingen af Nordisk Fjer kom til at vare i 12 år, og Pernille Bigaard var med til den bitre ende. Hun styrede lukningen igennem sammen med advokat John Jakobsen fra KromannReumert. Inden Nordisk Fjer-sagen landede på hendes bord, var hun også med i bobehandlingen af konkursboet efter Christian Rovsing, som også var stort. Men Nordisk Fjer var med til at slå hendes navn fast som kurator.

»Nordisk Fjer-sagen betød, at man fik tillid til, at jeg kunne løse den slags opgaver. Jeg har gennem tiden fået mange af de sager, og lige nu sidder jeg med OW Bunker-sagen, så nogen betydning har det haft for min karriere,« siger Pernille Bigaard, der i mellemtiden er blevet 62 år og i dag står i spidsen for teamet for Insolvens og Rekonstruktion i advokatfirmaet Plesner.

Ifølge Pernille Bigaard er der kun en enkelt erhvervsskandale, der kan måle sig med Nordisk Fjer:

»Nordisk Fjer var noget helt særligt, og det var Stein Bagger-sagen også. De to sager er sammenlignelige på den måde, at der i begge tilfælde var tale om gennemført snyd i stor stil,« siger Pernille Bigaard.