»Man skal ikke arbejde med eller for røvhuller, som man er tvunget til at arbejde sammen med«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Investor Tommy Ahlers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Godmorgen - her er dagens vigtigste erhvervsnyheder fra Berlingske Business:

Storbritannien slutter sig til gruppen af lande, der vil sætte en slutdato på salg af benzin- og dieselbiler. DF presser Lars Løkke på hans valgløfte om en ny boligjobordning, og så har to af de mest markante skikkelser i Silicon Valley begivet sig ud i en strid på ord om et af de største fremtidstemaer: Kunstig intelligens.

Det er blandt dagens overskrifter, som vi vender tilbage til, men vi begynder herhjemme med et spørgsmål til tre af landets mest succesrige iværksættere:

1
Hvordan føles det at gå fra at være chef i en virksomhed til at blive ansat i en stor organisation?

»Jeg kan godt lide, at jeg har det afgørende ord. Det er en del af mit DNA. Jeg vil altid være draget af at sidde for bordenden og være herre i eget hus. Det bedste er, at når man beslutter noget om formiddagen, kan man gøre det om eftermiddagen. Man skal ikke arbejde med eller for røvhuller, som man er tvunget til at arbejde sammen med. Og der er totalt fravær af politik i iværksættermiljøet,« siger Tommy Ahlers, der blandt andet er manden bag mobiltjenesten ZYB og intranettet Podio.

Han er en af tre superiværksættere, som Berlingske Business har talt med, om hvordan det er at skifte positionen som chef i egen virksomhed ud med en ansættelse i en stor organisation.

Læs Tommy Ahlers, Frank Rasmussen og Morten Strunge fortælle om kulturforskellene mellem små og store virksomheder her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Storbritannien vil forbyde dieselbiler i 2040

Fra 2040 skal det være forbudt at købe nye benzin- og dieselbiler. Sådan lyder et nyt forslag, som den britiske regering ventes at præsentere onsdag, skriver The Telegraph.

Forslaget sker for at mindske forurening og udledning af sundhedsskadelige stoffer fra køretøjerne, skriver avisen.

I andre europæiske lande som Sverige, Tyskland, Norge, Holland og Østrig har der også været talt om at udfase benzin- og dieselbiler. Læs mere her.

3
DF presser Løkke på boligjobordning

Til januar udløber boligjobordningen (håndværkerfradraget), som den daværende V-regering i 2015 gennemførte med Dansk Folkeparti, Konservative, Alternativet og SF: Men det står endnu ikke klart, om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) valgløfte om en permanent boligjobordning bliver en realitet.

I onsdagens Børsen går gruppeformand i DF, Peter Skaarup, i rette med statsministeren, som ifølge Skaarup ikke har leveret på sit valgløfte:

»Det var jo det eneste valgløfte, Løkke kom med i 2015. Men regeringens løfte om et permanent fradrag er falmet. Og derfor er det vigtigt at sige: Dette års finanslovforhandlinger er sidste udkald, hvis statsministeren skal leve op til sig løfte. Ellers forsvinder boligjobordningen jo,« siger Peter Skaarup.

Sagen kompliceres af, at der ikke er enighed internt i VLAK-regeringen om at forlænge boligjobordningen. Christina Egelund, der er politisk ordfører for Liberal Alliance, lægger ikke skjul på, at regeringspartiet ser håndværkerfradraget som en dårlig ide:

»Vi synes, det er en utrolig dyr måde at øge vækst og beskæftigelse på,« siger ordføreren, der ikke bryder sig om, at politikere udpeger særlige brancher, der skal have støttekroner.

4
Zuckerberg og Musk i skænderi om kunstig intelligens

De er to af de mest markante og succesfulde personligheder i Silicon Valley, men Elon Musk og Mark Zuckerberg, der er direktører i henholdsvis Tesla og Facebook, er bestemt ikke enige om, hvilke konsekvenser kunstig intelligens vil få for vores sikkerhed og velfærd.

Musk har advaret om, at kunstig intelligens kan få sikkerhedsmæssige konsekvenser for mennesker, og han opfordrer blandt andet til en proaktiv regulering af kunstig intelligens.

Det synspunkt gik Mark Zuckerberg i rette med søndag under en live-sending på Facebook. Han sagde blandt andet, at han er modstander af at sprede frygt om potentialet ved kunstig intelligens.

»Jeg har ret stærke meninger om det her. Jeg er optimistisk,« sagde Zuckerberg. Han kaldte det ved samme lejlighed »uansvarligt,« at modstanderne af kunstig intelligens »taler dommedagsscenarier op.«

Elon Musk var dog hurtig med et svar til Zuckerberg på det sociale medie Twitter:

»Jeg har talt med Mark om det her. Hans forståelse af emnet er begrænset,« skrev han.

Det sker i dag

På de finansielle markeder er der rigeligt med begivenheder at se frem til i dag: I aften dansk tid kommer der rentemeddelelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, mens blandt andre Facebook og Boing kommer med halvårsrapport.

  • kl 9.00: Dansk detailsalg, juni.
  • kl 10.30: Storbritanniens BNP, 2. kvartal.
  • kl 13.00: Ford, halvårsrapport.
  • kl 13.30: Boeing, halvårsrapport.
  • kl 16.00: USAs salg af nye boliger, juni.
  • kl 16.30: USAs olielagre, uge 29.
  • kl 20.00: Federal Reserve-rentemeddelelse.
  • kl 22.00: Facebook, halvårsrapport.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er stærkt blandede onsdag, hvor investorerne venter på USA's centralbanks pengepolitiske beslutning senere på dagen, og dollarbevægelserne påvirker ikke mindst det japanske marked. Det skriver Ritzau Finans.

I Japan stiger Nikkei 225-indekset 0,5 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 0,2 pct. Anderledes ser det ud på de kinesiske aktiemarkeder. Her viger Shanghai Composite 0,4 pct., mens det tekniktunge CSI 300-indeks falder 0,8 pct.