Maj gav overskud på betalingsbalancen på 6 milliarder

Overskuddet på betalingsbalancen i maj var på 6 mia. kroner. Det er på niveau med året før. Fra marts til maj i år har der samlet været et overskud på 11,3 mia. kroner. (Opdateret 9.50)

Læs mere
Fold sammen
Overskuddet overstiger økonomernes forventninger, der lå på 4,3 mia. kroner.

I perioden marts til maj 2009 lå overskuddet på 11, 3 mia. kroner på de løbende poster, hvilket er en forbedring på 7,6 mia. kroner i forhold til samme periode året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Også set i forhold til de seneste 12 måneder er overskuddet steget til 44,7 mia. kroner fra et overskud på 25 mia. kroner de foregående 12 måneder.

Overskuddet i maj skyldes bl.a. udbyttebetalinger fra udlandet til Danmark, og vi skal helt tilbage til september 2008 for at finde et overskud, der er lige så stort. Dengang landede overskuddet på 7,4 mia. kroner.

Sydbank: "Solidt overskud"
Chefanalytiker fra Sydbank Christian Hilligsøe Heinig kalder de seneste 12 måneders overskud på 44,7 mia. kroner ”ganske solidt” set i lyset af, at det er næsten 20 mia. kroner større i forhold til året før.

”Betalingsbalanceproblemer er dermed ikke noget tema i dansk økonomi for tiden, og vi venter heller ikke at se større problemer fra denne kant over de kommende år. Og heldigvis for det - det ville have været en særdeles giftig cocktail, hvis hensynet til fastkurspolitikken ville have tvunget de danske politikere på banen med væksthæmmende indgreb på et tidspunkt, hvor dansk økonomi i forvejen er inde i en historisk krise”, lyder det i en kommentar fra chefanalytikeren.

Heller ikke seniorøkonom fra Jyske Markets Niels Rønholt mener, at der er grund til bekymring.

”Betalingsbalancen er faktisk noget bedre end sidste år. På den lidt længere bane forventer vi dog en bevægelse nedad på betalingsbalancen som følge af svækkelsen af konkurrenceevnen”, siger han i en kommentar.