Mærsks nej til DONG og Zentropas kamp med Vestager

Foto: CLAUS FISKER

Godmorgen

Vi begynder dagen med historien om A.P. Møller - Mærsk, der var langt i forhandlingerne om at købe DONGs olieforretning, som er et uønsket barn hos den statskontrollerede energikæmpe. Men det store og uheldsramte oliefelt, Hejre-feltet, holdt Mærsk fra et køb. De to store selskaber var mindst ti mia. kroner fra hinanden, erfarer Berlingske.

Det store danske filmselskab Zentropa går nu aktivt ind i EU-kommissær Margrethe Vestagers undersøgelse af en række Hollywood-giganters salg af filmrettigheder. Europæisk film kan ifølge Zentropa også kan blive ramt hårdt, og det kan true finansieringen af film fra store navne som Lars von Trier, Susanne Bier og Thomas Vinterberg.

For knap et årti siden lå det danske porcelænsfirma Kähler i ruiner. En ny ejer fik dog klinket skårene og sendt virksomheden på himmelflugt, så den i dag står over for et muligt internationalt væksteventyr.

Den amerikanske teknologigigant Apple er på ny blevet dømt i en sag, der handler om misbrug af patenter. Denne gang lyder bøden på 625 millioner dollar, hvilket svarer til godt 4,2 milliarder kroner. Det har en føderal jury i Texas onsdag afgjort.

Det skal være nemmere for danske iværksættere at få den nødvendige kapitalindsprøjtning, så de kan vokse og skabe værdi for Danmark. I stedet for at vente på kapitalen får seks udvalgte iværksættere nu muligheden for at konkurrere om den live.

Dagen byder på regnskab fra Nykredit. Læs om dagens øvrige begivenheder.

Med venlig hilsen

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk