Mærsk-partner hvirvles ind i korruptions-mistanke

Det norske bagmandspoliti undersøger en mulig korruptionssag, hvor Statoil er under mistanke for at have kastet millioner i et »fantasiprojekt« under det statsejede angolanske olieselskab Sonangol, som også Mærsk samarbejder med. i et ikke-eksisterende angolansk forskningscenter og undersøges nu af politiet.

Mærsks afrikanske oliepartner Sonangol fra Angola er blevet hvirvlet ind i en sag om mulig korruption, som det norske bagmandspoliti er i færd med at undersøge. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges bagmandspoliti har fået færten af en sag, som kan blive til en grim hovedpine for oliekæmpen Statoil. Der er indtil videre tale om foreløbige undersøgelser og ikke konkret efterforskning, men mistanken mod Statoil går i al sin enkelthed ud på, at oliegiganten har overført store millionbeløb i såkaldte sociale bidrag til det statsejede angolanske olieselskab Sonangol, som siden er blevet misbrugt.

Nordmændene skulle blandt andet have overført et beløb på over 530 mio. kr. til et forsknings- og teknologicenter, som tilsyneladende kun eksisterer på papiret. Og det har fået det norske politi på banen, skriver avisen Dagens Næringsliv.

Statoil siger til den norske avis, at virksomheden har foretaget sine ubetalinger til såkaldt sociale formål i Angola i overensstemmelse med den gældende antikorruptionslovgivning. Det norske olieselskab understreger samtidig, at det har langt sagen åbent frem for bagmandspolitiet.

Også Maersk Olie samarbejder med det statsejede angolanske olieselskab. Mærsk og Sonangol er partnere på det såkaldte Chissonga-felt, der ligger i vandet ud for det vestafrikanske land. Feltet er lige nu en stærkt underdrejet størrelse, fordi det koster langt mere at udvinde olien, end den kan sælges for det kriseramte råvaremarked. Det har tidligere været fremme, at olieprisen skal passere 80 dollar pr. tønde, før det er rentabelt at hente olie op fra Chissonga-felt. I øjeblikket bliver en tønde oliehandlet for lidt over 30 dollar.

Mærsk skriver i sit årsmagasin fra februar, at »Chissonga-projektet er under revurdering som følge af den lave oliepris.« Selskabet skriver samtidig, der bliver forhandlet med myndigheder og samarbejdspartnere om en løsning.

Sonangols hjemland, Angola, betragtes som en af verdens mest korruptionsramte nationer.