Mærsk fortsat lammet af hackerangreb: 75 terminaler er ramt

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik.

I dag skal du høre om discountkæden Aldis nye kæmpeinvestering. Vi skal også forbi et dansk firma, der netop har rejst en halv milliard kroner.

Men først får vi seneste nyt om det vidtgående hackerangreb, der har ramt Mærsk og andre selskaber.

1
Problemerne fortsætter for Mærsk

Den danske rederigigant A.P. Møller - Mærsk blev tirsdag eftermiddag ramt af et cyberangreb, der har lagt store dele af virksomhedens IT-system ned. Angrebet medførte blandt andet, at Mærsks havneterminal i Rotterdam lå stille i flere timer.

  • Seneste nyt er, at Mærsks terminal i Mumbais Jawaharlal, som er Indiens største containerhavn, står stille. Det skyldes, at selskabet ikke har mulighed for at laste og aflaste sine containerskibe. En indisk havnechef oplyser til Bloomberg, at 75 Mærsk-terminaler er ramt globalt.
  • Sent i går aftes bekræftede Mærsk på Twitter, at virksomheden er ramt af et globalt cyberangreb ved navn Petya. Angrebet påvirker flere af Mærsks hjemmesider og forretningsenheder. Mærsk oplyser, at selskabet forsøger at begrænse skaden ved at opretholde en række operationer.
  • Mærsk i Storbritannien og Irland var blandt de første til at melde om, at deres IT-systemer ikke virkede. Kort tid efter kom Mærsk i Venezuela med en lignende melding. Blandt andet har koncernens kontorer i Storbritannien, Colombia, Panama, Venezuela og Japan på Twitter meddelt, at de er påvirket af problemerne.
  • Foruden Mærsk er den russiske oliegigant Rosneft, byggematerialekoncernen Saint-Gobain, medicinalkoncernen Merck og en række ukrainske banker og virksomheder også ramt. Den internationale lufthavn i Kiev er ligeledes ramt.
  • Angrebet fungerer ved, at hackerne overtager specifikke computere og forlanger penge - i dette tilfælde 300 dollar per computer - for at gendanne filerne.

Du kan læse mere om det store hackerangreb ved at klikke her.

2
Aldi vil tilbage i kampen

For 40 år siden slog Aldi for første gang dørene op i Danmark. Siden har den tyske discountkæde haft en turbulent tilværelse, hvor den ikke mindst i de senere år har måttet sande, at discountkrigen er hårdere end nogensinde.

Men efter flere år med enorme underskud går Aldi nu i offensiven, skriver Berlingske. Kæden har således afsat et trecifret millionbeløb til en moderniseringsplan, som skal opdatere kædens danske butikker og overbevise forbrugerne om, at Aldi ikke blot er konkurrencedygtige på prisen, men også på kvalitet.

Butikkerne skal i fremtiden have et mere moderne udtryk, og det indebærer blandt andet et farvel til Aldis korte og kritiserede kassebånd.

3
Fyret Falck-boss kapper de sidste bånd

Han blev kaldt Mr. Falck. Gennem 12 år var Allan Søgaard Larsen var Falcks øverste chef, men i december røg han ud af ledelsen sammen med den tidligere finansdirektør Morten Pedersen efter uenighed med de øvrige ejere.

Her - et halvt år efter den dramatiske afsked - har de tidligere Falck-bosser solgt alle deres Falck-aktier til TryghedsGruppen. Prisen er ifølge Berlingske hemmelig, men af det seneste regnskab fra Søgaards og Pedersens fælles investeringspost fremgår det, at den store aktiepost er værdisat til 408 mio. kroner. Da købet gennemføres i starten af 2019, kan Søgaard og Pedersen blot håbe på, at Falck-aktierne bliver mere værd.

4
Dansk milliardær i strid om udbetaling

René Sindlev, der er blevet milliardær på smykkevirksomheden Pandora, vil nu stævne biotekselskabet Dandits tidligere direktør Aldo Petersen.

Sindlev, der er hovedaktionær i Dandrit, er utilfreds med, at der er uden hans viden er blevet udbetalt 2,2 mio. kroner til den nu midlertidige direktør Aldo Petersen, skriver Børsen. Udbetalingerne blev godkendt af daværende bestyrelsesformand N.E. Nielsen, efter René Sindlev havde skudt 24 mio. kroner ind i det nødlidende selskab.

»De får en stævning og sandsynligvis også en politianmeldelse. Det er stærkt ansvarspådragende handlinger, der er foretaget, som jeg mener, kan sidestilles med underslæb og bedrageri,« siger Rene Sindlev til Børsen.

I en mail afviser Aldo Petersen alle anklager. Han påpeger, at alle aktionærer inkl. Rene Sindlev har været fuldt vidende om hans aflønning, inden de har foretaget deres investering.

5
Dansk firma vil femdoble USAs lakseproduktion

Et danskbaseret firma ved navn Atlantic Sapphire har netop rejst en halv milliard kroner hos investorer til at starte et kæmpe lakseanlæg op i Miami i USA. Det skriver Ritzau. Anlægget skal på sigt producere 90.000 ton laks om året. Det vil femdoble den nuværende lakseproduktion i USA.

Laksevirksomheden bygger på en teknologi, hvor nogle få danske virksomheder udgør verdenseliten. Mens der i et almindeligt dambrug bruges helt op mod 50.000 liter vand per kilo produceret fisk, så kan et recyklingsanlæg nøjes med omkring 500 liter.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder går tilbage mandag morgen. Finansielle aktier får dog medvind oven på stigende internationale renter.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,3 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,4 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,1 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: 0,1 pct.