Mærsk-arving træder i karakter, Legos image funkler og lakridskongen abdicerer

Det har været en begivenhedsrig uge i dansk og internationalt erhvervsliv. Trump skabte endnu engang bølgeskvulp, der nået helt til de danske kyster og bankerne har endnu en gang bragt sig i en situation, hvor kritikken væltede ned over dem.

Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Vi begynder denne uges tilbageblik med en helt suveræn vinder. Lego vinder i år Berlingske Business Magasins Imageanalyse - og det er en helt suveræn sejr for legetøjsmagerne i Billund. Virksomheden skriver ganske enkelt imagehistorie ved at få topkarakterer for alle de ni byggeklodser, der udgør en virksomheds samlede image.

Nu til en mand som med stor sandsynlighed vil fylde rigtigt meget i dansk erhvervsliv de næste mange årtier, Robert Uggla. A.P. Møller - Mærsk står foran store forandringer, som er nødvendige for, at den store, danske virksomhed kan overleve. Det slog Robert Uggla, barne­barn efter Mærsk Mc-Kinney Møller, fast i en af sine sjældne offentlige ­optrædener torsdag eftermiddag.

Og så har bankerne bragt sig selv i modvind igen, igen. Tre store danske banker er blevet anmeldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, efter at de har hævet priserne på brug af Visa/Dankort i udlandet. Den ensartede prisstigning kan få store konsekvenser for de ansvarlige, fortæller forsker.

Modvind må man også sige, at den amerikanske præsident har bragt sig selv i. Over en bred kam fra politiske ledere til topchefer var der torsdag løftede øjenbryn og triste miner oven på beslutningen om, at USA vil trække sig ud af klimaaftalen fra Paris. Men det skal nu nok gå det hele, lyder det fra danske topchefer. Toget har forladt perronen, og det kan ikke bare sådan lige stoppes.

Triste miner må der også tænkes at være hos henholdsvis Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard. Onsdag måtte de to mænd endegyldigt opgive at få deres sag prøvet ved Højesteret. Procesbevillings­nævnet afslog deres anmodning. Dermed er Østre Landsrets dom for kursmanipulation nu endelig. Den tidligere ledelsesduo i Parken skal dermed halvandet år i fængsel. Oven i det får de konfiskeret den fortjeneste, som retten mener, de har opnået ved kursmanipulationen. Hos Jørgen Glistrup konfiskeres 800.000 kr. Hos Flemming Østergaard konfiskeres ni mio. kr.

Novo Nordisk kom i slutningen af 2016 i USA under angreb fra toppolitikeren Bernie Sanders, der beskyldte Novo for at være grådig. Alligevel har det danske selskab igen hævet sine priser i USA. Dybt frustrerende, siger amerikansk diabetespatient.

Vi runder af med to omgange farvel. Nu træder Johan Bülow tilbage som administrerende direktør for igen at stå med hænderne nede i lakridsgryderne for sit livsværk, Lakrids by Johan Bülow. Berlingske Media siger farvel til administrerende direktør Mette Maix, der fortsætter i en stilling som topchef for den danske detailkæde Flying Tiger. Ny koncerndirektør bliver i stedet Anders Krab-Johansen, der kommer fra en stilling som adm. direktør og chefredaktør for Dagbladet Børsen.

Berlingske Business ønsker dig en god Pinse.

Med venlig hilsen

Morten T. Jasper