Ma og Musk i hed debat om kunstig intelligens

Den kinesiske milliardær og topleder Jack Ma har længe været talsmands for en 72-timers arbejdsuge. Han lufter dog en ny holdning, da han mener, at kunstig intelligens vil gøre det muligt for det moderne menneske kun at arbejde 12 timer i ugen.

Jack Ma, administrerende dirketør i Alibaba Group Holding Executive (tv) og Elon Musk, administrerende direktør Tesla Inc (th) diskuterede i nat kunstig intelligens hos World Artificial Intelligence Conference (WAIC) i Shanghai, Kina. REUTERS/Aly Song Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG

Ligesom opfindelsen af strøm har sparet mennesket for både tid og besvær, kan kunstig intelligens gøre livet både lettere og sjovere for os. Det fortalte kinas rigeste mand og Alibabas medstifter, Jack Ma på World World Artificial Intelligence Conference i Shanghai ifølge det amerikanske medie Bloomberg.

Han mener blandt andet, at kunstig intelligens vil kunne skære flere timer fra arbejdsugen hos en almindelig lønmodtager. Jack Ma vurderer, at vi i fremtiden kun skal arbejde 12 timer ugentligt. Denne udmelding vakte nogen opsigt, da Jack Ma tidligere har været stærk fortaler for en 72-timers arbejdsuge. Han har kaldt det »en gave, der rækker ud over pengemæssige fordele«.

Ligesom har har skrevet på det kinesiske medie Weido, at »de, der ikke er villige til at lægge 12 timers dage, skal ikke ansøge hos Alibaba.«

Jack Ma var på scenen med administrerende direktør i Tesla Inc. Elon Musk, der ikke er nær så begejstret for kunstig intelligens, som han mener, vil gøre alle job »meningsløse«.

»Sandsynligvis vil det sidste job, som er tilbage, være at kode kunstig intelligens,« sagde han ifølge BBC, og tilføjede, at der er en stor risiko for, at kunstig intelligens vil kunne være enden på den menneskelige civilisation.

»Computere har kun chips. Mennesker har hjerter. Det er hjertet, hvor visdommen sidder,« modargumenterede Jack Ma, som ikke var enig. Han argumenterede derimod for, at man endnu ikke har set en computer opfinde et menneske. Han anerkendte dog, at kunstig intelligens kræver, at vi forbereder os på fremtiden.

»I de næste 10-20 år skal man fokusere på at reformere uddannelsessystemet og sørge for, at vores børn kan finde et job, et job, der kun kræver tre dage om ugen, fire timer om dagen,« sagde Ma og forklarede, at man bliver nødt til at ændre uddannelsessystemet og eksempelvis fokusere mindre på udenadslære.

Det var Musk enig i, og han benyttede lejligheden til at tale om hans Neuralink-projekt. Elon Musks mål med projektet er at forbinde menneskehjerner med den digitale verden ved hjælp af en lille chip belagt med elektroder.

»Det værste ved folk, som arbejder med kunstig intelligens, er, at de tror, de er mere intelligente end kunstig intelligens,« siger Elon Musk.