Lykkeland er langt væk

Danske Bank afblæste recessionen i går, men det betyder ikke, at krisen er ovre. Den slutter tidligst i 2011, og det er økonomerne ganske enige om.

Foto: David McNew, Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den sorte sky, som hænger over dansk økonomi, vil tidligst forsvinde i 2011. Og det er ikke usandsynligt, at der kommer til at gå endnu længere tid, før danskerne atter kaster sig ud i forbrugsfester og interessante bolighandler. Det er økonomerne helt enige om.

»Verden bliver ikke rigtig god, men den holder op med at være rigtig skidt. Vi kommer altså ikke til at gå direkte ind i lykkeland,« siger Carsten Valgreen, der er partner i det uafhængige analysefirma Benderly Economics.

Heller ikke overvismand og professor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen tør spå om, hvornår de glade dage vender tilbage:

»Det opsving, der kommer, bliver formentlig langsomt og svagt, og derfor vil arbejdsløsheden stadig stige i hvert fald et godt stykke ind i 2010,« siger han.

Dansk Bank: Recessionen er slut
I går afblæste Danske Bank ellers recessionen. Bankens økonomer tror ikke, at der kommer flere kvartaler med negativ økonomisk vækst i denne omgang, men det betyder langtfra, at alt er godt.

»Vi afblæser recessionen, men vi siger ikke, at krisen er ovre. Den krise, vi har haft, bliver mindre hæsblæsende, men ledigheden vil stadig ikke falde. Huspriserne vil ikke stige, og detailhandlen vil stadig være tilpas presset til, at der vil være udsalgsskilte i vinduerne,« siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Generelt venter økonomerne mere stabile tider, men med en vækst på et lavt niveau. De tør dog ikke udelukke et tilbageslag endnu:

»Vi kan se masser af risici, men vores hovedscenario er, at perioden med deciderede fald i BNP er ved at være nået til vejs ende,« siger Steen Bocian.

Liste med fælder
Overvismand Peter Birch Sørensen har en hel liste med ting, der kan gå galt. Han nævner blandt andet et nyt tilbageslag i banksektoren, høje oliepriser og de fortsat faldende ejendomspriser.

Omvendt vil han ikke afvise, at såvel efterspørgsel som produktion vil stige svagt allerede til næste år, men han hælder mest til, at arbejdsløsheden fortsætter opad, fordi opsvinget nok bliver for svagt til at modsvare den generelle stigning i produktiviteten.

»Der er fortsat finanskrise og behov for konsolidering i banksektoren. Boligpriserne vil formentlig falde yderligere, hvilket dæmper forbruget, og endelig har Danmark et efterslæb på udviklingen af produktiviteten. Alt det gør, at jeg ikke tror på et forbrugsboom, men derimod på et lidt forkølet opsving,« siger Peter Birch Sørensen.

Svært at være præcis
Carsten Valgreen fra Benderly Economics hører til i den mere optimistiske ende. Han venter et opsving, som er »lidt stærkere end svagt«, men kan ikke sige, hvornår økonomien vender:

»For nogle er det, når aktiemarkederne vender, det har de gjort, for andre er det, når ledigheden falder, der er vi bestemt ikke nået til, og for andre igen er det væksten. De seneste seks måneder er vi gået fra noget, der bare faldt, til noget, der begynder at stabilisere sig. Det er det, vi ved lige nu,« forklarer han.

Alle er enige om, at USA viser vejen, også for Danmark. Bloomberg News har indsamlet prog-noser fra 63 økonomer i finanshuse fra hele verden. De venter i snit en positiv økonomisk vækst på små to procent i USA til næste år, og selv om det lyder pænt, så er det for intet at regne mod opsvingets vækstrater på over syv procent.

Den Internationale Valutafond, IMF, opjusterede i går sit skøn for væksten i verdensøkonomien næste år til 2,5 procent, primært fordi de finansielle markeder har det bedre. IMF påpegede dog, at den globale recession ikke er ovre af den grund, og at den økonomiske genrejsning fortsat ventes at komme langsomt.På den internationale bane udtrykte den britiske statsminister Gordon Brown og den franske præsident Nicolas Sarkozy også frygt for, at det gryende opsving hurtigt kan slås itu af oliepriserne.

»Faren er, at en ny periode med ustabilitet (i oliepriserne, red.) kan underminere tilliden, netop mens vi arbejder for at komme ovenpå igen,« skrev de i et fælles indlæg i Wall Street Journal.

De to statsledere ønsker derfor et mere gennemsigtigt oliemarked, så udsvingene i priserne reduceres.