Lykke over ny lukkelov

Når den nye lukkelov i denne uge træder i kraft, bliver det til stor jubel fra detailbranchen, der venter, at flere åbnedage betyder flere penge i kassen. Den store taber er de små butikker.

Mange forretningsdrivende forventer, at den nye lukkelov vil betyde, at der bliver shoppet mere, og at de dermed får øget deres omsætning, mens de små butikker mister den fordel, de hidtil har haft. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra torsdag er der godt nyt til de shoppingglade – omend de først får det at føle i weekenden. Her træder den nye lukkelov i kraft, og det er ikke kun kunderne, der kan glæde sig. I størsteparten af detailbranchen har man nemlig store forventninger til, at den nye lukkelov vil betyde flere penge i kassen.

De nye regler betyder, at alle butikker må holde åbent første og sidste søndag i måneden – også dem, der tidligere var dømt for store, omsatte for meget eller lå det forkerte sted. Og det skal nok blive udnyttet, siger Jan Michael Hansen, der er kontorchef i Københavns City Center, en handelsstandsforening for butikkerne i indre København.

Læs også: HK: Ny lukkelov koster familielivet


»Vores forventning er, at det kan blive en kæmpe gevinst. Folk kan jo godt lide at shoppe i deres fritid, det kan vi se på lørdagsomsætningen herinde og på de søndage, hvor vi har åbent.«

Samme begejstring mønstrer man i shoppingcentret Fisketorvet.

»Shopping er jo i høj grad et socialt fænomen, så vores forventning er, at når muligheden for at købe ind søndag byder sig, vil mange benytte sig af den, og det giver en ekstraomsætning,« lyder vurderingen fra centerchef Henrik Bjørner Søe.

Øgede omkostninger


Den nye lukkelov har været omdrejningspunkt for mange stridigheder i detailhandlen. Blandt andre De Samvirkende Købmand, der repræsenterer mange af dagligvarehandlens mindre spillere, har protesteret mod en liberalisering.

Underdirektør Claus Bøgelund Kegel Nielsen understreger dog, at man er tilfreds med den udformning, den nye lukkelov har fået, men påpeger at det stadig ikke bliver omkostningsfrit for de mindre butikker, at man nu slækker på reglerne.

»Søndagene har været gode for især de mindre butikker og også med til at holde liv i nogle butikker, så der er da bestemt nogle, der får det svært nu. De mister deres fordel.«

Læs også: Lørdagslukket koster detailhandel dyrt

Hos DSK mener man desuden, at fordelen ved at holde ekstra åbent er til at overse.

»Kunderne får jo ikke flere penge til forbrug, bare fordi der er åbent flere timer, og deres behov for mad bliver ikke større. Så det forbrug, der er, bliver i stedet lagt henover flere timer, hvilket betyder flere omkostninger for butikkerne,« siger Claus Bøgelund Kegel Nielsen.

Den udlægning kan man ikke genkende hos en af rivalerne, Dansk Supermarked. Her ser man den nye lukkelov som en stor mulighed, fortæller pressechef Erik Eisenberg.

»I vores Bilka-kæde har man eksempelvis sat sig for at ville »eje« søndagen, så der er gjort en masse klar med gode tilbud og butiksevents og andet, som Bilka-butikker kan qua deres størrelse.«