Luxembourg sender Vestager i orkanens øje

Afsløringer af hundredvis af selskabers gunstige skatteforhold i Luxembourg har bragt den netop tiltrådte EU-Kommission ud i et stormvejr fra allerførste uge. Margrethe Vestager har ansvaret for undersøgelsen af Luxembourg, der kan trække tråde til hendes egen nye chef, Jean-Claude Juncker, Luxembourgs premierminister gennem 18 år.

Margrethe Vestager og Jean-Claude Juncker fotograferet ved Ecofin-topmødet i Bella Center i marts i år. Nu får de helt andre alvorlige ting at tale om, efter at fortrolige skattepapirer om multinationale selskabers gunstige skatteforhold i Luxembourg er lækket. Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedpersonen blev væk torsdag, mens stormvejret tog til og nåede orkanstyrke. Som premierminister gennem 18 år i Luxembourg indtager den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, noget af en dobbeltrolle i sagen om selskabers gunstige skatteforhold i Luxembourg, som den danske kommissær Margrethe Vestager har ansvaret for at granske.

Juncker sendte i stedet EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, i byen for at svare på en bølge af kritiske spørgsmål om Junckers mulige indblanding i sagen. Han gled af eller svarede udenom på de fleste spørgsmål med en henvisning til, at det alene er Vestager, der kører denne sag, og at Juncker har lovet at bekæmpe skatteunddragelse. Juncker tager stormen »roligt«, lod Margaritis Schinas forstå.

Det er der ellers ingen grund til, for det er skatteindtægter for hundredvis af milliarder euro, der er flyttet fra andre EU-lande til Luxembourg, hvor nogle selskaber har betalt under én procent i skat, ifølge de tusindvis af dokumenter som den internationale sammenslutning af undersøgende journalister offentliggjorde onsdag aften.

Skattely under pres

I årevis har andre EU-lande – anført af magtfulde Tyskland – derfor presset på for at få lande som Luxembourg, Irland og Holland til at droppe meget gunstige skatteforhold. Allerede før Juncker, Vestager og de øvrige 26 kommissærer tog over mandag, iværksatte den tidligere EU-Kommission undersøgelser af særlige skatteaftaler i netop de tre lande på baggrund af mistanke om, at der indgået konkurrenceforvridende særaftaler med selskaberne Amazon, Apple, Fiat og Starbucks. Det vil i så fald være ulovlig statsstøtte.

Med de mange nye afsløringer er presset på Vestager øget væsentligt, men selv om mange mener, at skatteforholdene i Luxembourg er uetiske, er det langtfra sikkert, at de er ulovlige.

Det er midt i denne orkan, at Margrethe Vestager skal finde sine ben at stå på efter blot fire dage på posten som kommissær for konkurrence, herunder statsstøtte.

»Vi har ikke set alle oplysningerne, som blev offentliggjort i går, og vi har på dette tidspunkt ikke dannet en mening om disse afgørelser (skatteaftalerne, red.) og en mulig formel opfølgning fra Kommissionen,« udtaler Vestager i en skriftlig kommentar torsdag aften.

»Jeg kan ikke bare hæve skatten«

Da Kommissionen offentliggjorde granskningen af Amazons skatteforhold i Luxembourg, blev det samtidig understreget, at Luxembourg ikke havde samarbejdet fuldt ud. Om Vestager kan få Luxembourg til det, er et åbent og afgørende spørgsmål.

Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, understregede over for den tyske avis Süddeutsche Zeitung, at alle skatteforhold i Luxembourg overholder internationale regler, og han ser ingen grund til ændringer.

»Når mine naboer er forgældede og derfor må hæve skatten, kan jeg ikke af den grund også hæve min skat, for at det skal gå bedre for mit naboland,« sagde han torsdag til Süddeutsche Zeitung.

Vestagers granskning af Luxembourg kommer utvivlsomt til at tage et godt stykke tid, og Junckers egen borgerlige gruppe European People’s Party (EPP), der også er den største gruppe i Europa-Parlamentet, vil ikke gå efter personen Juncker, men udtrykker tillid til, at Vestager kommer til bunds i sagen.

Den socialdemokratiske gruppe S&D, der sammen med EPP har flertal i Parlamentet, og dermed kan frede Juncker, går lidt mere kritisk til værks, men lægger dog op til, at Juncker kan redde sig ud af orkanen.

»Vi kræver, at Juncker klart vælger side i debatten og aktivt stopper skattely samt selvfølgelig forklarer sin eventuelle egen rolle i sagen,« siger den danske, socialdemokratiske parlamentariker Jeppe Kofod.

Han tilføjer, at han netop stemte ja til Juncker som kommissionsformand i juli, fordi Juncker tog bekæmpelse af skattely og skatteunddragelse ind i sit program for Kommissionen.

Selv om Juncker skulle klare sig gennem stormen, kunne han ikke have fået en værre start som kommissionsformand, og Margrethe Vestager kunne ikke have fået en meget sværere sag at lægge ud med.