Lunkne PMI-tal giver næring til forventning om rentedyk

Der kan meget vel være en rentenedsættelse på vej fra Den Europæiske Centralbank, ECB, i næste uge. I hvert fald hvis centralbanken tager bestik af tirsdagens PMI-tal fra blandt andet Tyskland og eurozonen, mener Helge Pedersen, cheføkonom hos Nordea.R

Der kan meget vel være en rentenedsættelse på vej fra Den Europæiske Centralbank, ECB, i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Dagens tal giver yderligere næring til forventningen om, at ECB vil komme den haltende europæiske økonomi til hjælp med yderligere lempelser af pengepolitikken, når styrelsesrådet mødes torsdag i næste uge, fastslår Helge Pedersen i en kommentar.

Han venter, at ECB sætter renten ned med 0,1 pct., samt at centralbanken udvider sit opkøbsprogram af statsobligationer fra 60 mia. euro til 70 mia. euro.

Det til trods for at PMI-indeksene - som udtrykker indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation - for både eurozonen og Tyskland landede en smule bedre end ventet i februar.

- Det bør vække en vis bekymring, at PMI-tallet for Tyskland blot kom ud på 50,5 mod 52,3 i januar. Det viser, at den ellers så stærke tyske fremstillingssektor på ingen måde er immun over for nedgangen i en række emerging markets-økonomier, vurderer Helge Pedersen.

Det tyske tal varsler samtidig problemer for den danske industri, fordi Tyskland er vores største eksportmarked. Herhjemme viste PMI-indikatoren et fald i industriaktiviteten i februar til 50,7. Det er tredje måned i træk, at tallet falder, omend det stadig holder sig på den positive side.

I eurozonen faldt indkøbschefernes vurdering af det økonomiske klima til 51,2 fra 52,3 i januar. Dog havde økonomer ifølge Bloomberg News ventet et fald til 51,0.

Bølgen af PMI-indikatorer begyndte i verdens næststørste økonomi, Kina, hvor PMI-tal for fremstillingssektoren landede indekset på 48 - altså under 50. Det er det niveau, der skiller fremgang og tilbagegang.

- Udviklingen giver dybe panderynker i Beijing. Gårsdagens beslutning om at sænke bankernes reservekrav understreger, at myndighederne er fuldt determinerede i bestræbelserne på at holde væksten oppe gennem en ekspansiv økonomisk politik, skriver Helge Pedersen.

Det er 12. måned i træk, at fremstillingssektoren i Kina viser tilbagegang.