Lovforslag om konkurskarantæne møder skarp kritik

Justitsministerens lovforslag om konkurskarantæne er for vagt, vurderer flere eksperter.

Justitsminister Morten Bødskov (S) fremsætter onsdag et lovforslag om konkurskarantæne. Det sker i forsøget på at bekæmpe de såkaldte konkursryttere, som spekulerer i at bruge virksomheders konkurser til at tjene penge til sig selv.

Lovforslaget indfører nye regler, der vil betyde, at en person, som har taget del i ledelsen af en konkursramt virksomhed, og som på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse er uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed, fremover kan få forbud mod at drive visse former for ny erhvervsvirksomhed i en årrække.

- Det har vist sig, at tilsyneladende pæne erhvervsfolk har haft held med gang på gang at tømme virksomheder for værdier for herefter at putte pengene i egen lomme. Til skade for forbrugere, virksomheder og andre kreditorer, som ender med at stå tilbage med økonomiske tab. Det er naturligvis helt uacceptabelt. Med indførslen af konkurskarantæne får vi mulighed for at sætte effektivt ind over for de skruppelløse konkursryttere, udtaler justitsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Men flere eksperter, som Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med, kritiserer lovforslaget for at være for vagt. Blandt andet har regeringen besluttet, at offentligheden ikke skal have indsigt i, hvem der er idømt karantæne, da det vil stemple personen for altid, selv om karantænen kun gælder i tre år.

- Når man hemmeligholder, hvem der er i karantæne, får ordningen stort set ingen betydning i praksis. Jeg forstår ikke, at man vil beskytte folk, der driver uforsvarlig virksomhed og smider bogføringen væk på bekostning af kreditorer og forbrugere, siger Pernille Bigaard, formand for de danske insolvensadvokater, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hun bakkes op af formanden for Kuratorforeningen, Lars Skanvig, som ligeledes har svært ved at se, hvad et register skal forhindre, når det er en hemmelighed, hvem der er i det. Han mener derfor, at »effekten nok vil være begrænset«.

Morten Bødskov siger til avisen, at regeringen har valgt at følge anbefalingen fra et ekspertudvalg, men at man løbende vil vurdere, om der er behov for ændringer.

- Det er bestemt ikke hensigten at beskytte personer, der spekulerer i at gå konkurs. Tværtimod er formålet at skærpe indsatsen mod dem, siger justitsministeren til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forslaget om konkurskarantæne er en del af regeringens og Enhedslistens samlede aftale om at styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet.