Løsladt OW Bunker-chef kræver millionerstatning efter fængsling i mafiasag

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Kasper Palsnov. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Efter halvandet års tavshed er der nyt om den tidligere OW Bunker-chef Lars Bohn, der har været svindelmistænkt i Danmarkshistoriens måske største og mest spektakulære erhvervsskandale. Så lad os springe direkte til sagen.

1
OW Bunker-chef jagter erstatning i mafiasag

Lars Bohn kræver nu et millionbeløb i erstatning for uberettiget fængsling og tabt arbejdsfortjeneste, skriver Børsen.

Kravet kommer efter, at de italienske myndigheder har droppet sigtelsen af Lars Bohn i en sag, hvor han som tidligere chef for OW Bunkers salg af olie til de globale offentlige kunder var mistænkt for at have medvirket til svindel med fiktive olieleverancer for 55 millioner kroner til den italienske flåde.

Justitsministeriet besluttede tilbage i 2015, at Lars Bohn skulle udleveres til Italien, men han fastholdt sin uskyld og strittede imod, da de hovedmistænkte var tilknyttet mafiaorganisationen Mafia Capitale i Rom. Bohn frygtede derfor for sit liv, hvis han skulle vidne i sagen.

Efter seks måneder bag tremmer blev Bohn dog løsladt, og til Børsen siger hans advokat, at bagmandspolitiet vil blive mødt med et krav om erstatning.

»Vi kommer til at kræve et millionbeløb i erstatning. Ikke blot for tort for uberettiget fængsling, men også for den tabte arbejdsfortjeneste,« siger advokat Niels Henrik Kromann.

2
Topchefer få mere i bonus end fast løn

Bonusudbetalinger i toppen af dansk erhvervsliv er i så stærk vækst, at en række topchefer nu får udbetalt mere i bonus end i kontant løn. Alene sidste år steg bonus i form af aktier og kontanter med 15,4 pct., viser en gennemgang, som Berlingske Research har foretaget af 21 large cap-selskaber.

Genmabs topchef, Jan van de Winkel, kunne smykke sig med den største samlede bonus blandt C20-cheferne sidste år, mens Nets-topchefen, Bo Nilsson, måtte »nøjes« med 13 millioner kroner i bonus.

Berlingske Business kunne mandag fortælle, at det samlede lønniveau for danske topdirektører er steget med 8,6 pct. fra 2015 til 2016.

3
Ny William Demant-boss vil bruge af milliarderne

En topchef, der endnu har sin første bonus til gode som C20-boss, er William Demants nye adm. direktør, Søren Nielsen.

I et interview med Finans fortæller den nye direktør, at han er klar til at bringe William Demants mange milliarder i spil, hvis den rigtige mulighed opstår.

»Hvis der kommer noget til salg af væsentlig betydning, vil vi forsøge at deltage i det. Der er nogle konstellationer, som ser svære ud, og som vi nok ville få svært ved at få lov til, men der kan sagtens være nogle, hvor vi godt ville kunne få lov,« siger Søren Nielsen og understreger, at det hele afhænger af, om nogen rent faktisk har lyst til at sælge deres virksomhed.

Business-redaktionen anbefaler

- Regeringens lempelse af skat på generationsskifte skaber splittelse
- DF spiller ud med vækstpakke til en milliard: Virksomhederne får regningen
- Bilka gør klar til at rulle hemmeligt projekt ud

4
Spiludbydere bekriger hinanden i kamp mod hvidvask

Efter massiv kritik fra Danske Spil, kiosker og købmænd vil regeringen alligevel ikke registrere alle danskeres spillemønstre.

Oprindeligt lød det, at man ved registreringen kunne medvirke til at dæmme op for hvidvask af sorte penge via væddemål som Oddset eller Tips fra Danske Spil, skriver Børsen. Men efter en storm af protester er den del af forslaget nu taget af bordet, og det udløser kraftig kritik fra udbyderne af onlinespil.

Her er man underlagt NemID og strenge registrerings- og indrapporteringskrav, som årligt udløser flere hundrede indrapporteringer om mistænkelig adfærd til myndighederne. Det er i dag muligt at spille anonymt hos kiosker og købmænd, hvis man blot holder sig under 15.000 kroner.

»Det vil fortsat være for nemt at gøre sorte penge hvide. Spreder man sig over flere forhandlere, vil der blive holdt lige så lidt øje som altid,« siger Kim Olesen, direktør for Kindred, det tidligere Unibet.

Det sker i dag

  • Forsikringsselskabet Topdanmark holder generalforsamling kl. 15.00 i Tivoli Congress Center i København.
  • Kl. 16.00 fremlægges der tal for USAs handelsbalance i februar.
  • Samme tidspunkt offentliggøres Nationalbankens valutareserve, som forventes at være på 470,8 mia. kr.
  • Fodboldklubben AaB holder generalforsamling ligeledes kl. 16.00.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger underdrejet tirsdag morgen, hvor en stor del af markedsdeltagerne er fraværende på grund af en kinesisk helligdag. Det rammer markederne på det kinesiske fastland, i Hongkong og i Taiwan, hvor børserne er lukket, skriver Ritzau Finans.

De tilbageværende investorer udviser stor forsigtighed forud for det potentielt anspændte to dage lange møde mellem USA's præsident, Donald Trump, og den kinesiske præsident, Xi Jinping, der indledes torsdag.

  • Nikkei 225 i Tokyo: -0,6 pct.
  • ASX 200 i Sydnet: -0,2 pct.
  • Kospi i Sydkorea: -0,4 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,2 pct.