Lønreduktion breder sig i pressede brancher

Flere virksomheder har forsøgt sig med lønnedgang under krisen. Men resultaterne er meget forskellige.

Lønnedgang virker – men ikke altid. Eksempelvis satte skinkefabrikken Kreatina i 2011 sine ansatte ned i løn, men endte alligevel med at fyre folk og helt lukke til sidst. Omvendt har Stryhns med stor succes fået vækst i sin pølsefabrik på Langeland efter medarbejderne i 2012 gik ti procent ned i løn. Arkivfoto fra Danish Crown: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens alles øjne er rettet mod Danish Crown, gennemfører mange andre virksomheder i fødevareindustrien lønreduktioner i al stilhed.

Fødevareforbundet NFF har de senere år oplevet en stigende tendens til, at virksomhederne kræver genforhandlinger af de såkaldte lokalaftaler, som de selv indgår med medarbejderne udover de generelle overenskomster.

»Vi har hyppigt medlemmer, som oplever, at virksomheden på den måde vil sætte dem ned i løn. Mange indgik nogle ekstra aftaler under højkonjunkturen, hvor der var mangel på arbejdskraft. Dem vil de nu meget gerne ud af, men det er klart, at vi ikke anbefaler lønnedgang som løsning. Det er ikke holdbart på sigt,« siger formand Ole Wehlast, der peger på, at resultaterne er meget forskellige.

Se billedgalleri: Her er medarbejderne gået ned i løn

Eksempelvis satte skinkefabrikken Kreatina i 2011 sine ansatte ned i løn, men endte alligevel med at fyre folk og helt lukke til sidst.

Omvendt har Stryhns med stor succes fået vækst i sin pølsefabrik på Langeland efter medarbejderne i 2012 gik 10 procent ned i løn.

En del af pengene investerede Stryhns i nye maskiner, marketing og distribution, og det har virket.

»Jeg anerkender, at virksomhederne skal holde øje med deres omkostninger. Det kan for eksempel ske gennem effektiviseringer eller investeringer i ny teknologi, men det skal aldrig ske ved at reducere i medarbejdernes løn,« siger Ole Wehlast.

Også hos trykkerierne, som er pressede af lavere løn og afgifter i nabolandene, er lønnedgang blevet et stadig mere almindeligt fænomen under krisen.

I alt 17 virksomheder med samlet set 540 medarbejdere har de senere år genforhandlet lokalaftaler med lønreduktioner og mere fleksibel arbejdstid til følge.

»Virksomhederne er blevet mere konkurrencedygtige og kan bevare deres produktionsjob,« siger direktør for Grafisk Arbejdsgiverforening, Thomas Torp.

Kigger man sydpå til Langelænder, der producerer pølser, er Stryhns-direktør Kristian Kornerup Jensen ikke i tvivl om, at lønnedgang i visse tilfælde kan være en løsning på de mest konkurrenceudsatte produkter.

»Vi havde en god dialog med medarbejderne, som godt kunne se perspektivet. Når det har virket på vores pølsefabrik, er det fordi, vi samtidig investerede nogle af pengene i nyt udstyr og markedsførte os på kvaliteten af dansk produktion. Produkter, som ikke er løntunge og ikke har direkte konkurrence fra udlandet – som eksempelvis leverpostej – er jo mindre påvirket af de danske rammebetingelser,« siger han og understreger i den forbindelse, at den helt overordnede løsning er bedre rammevilkår for produktionsvirksomhederne.

Helt anderledes ser det dog ud i den øvrige eksportindustri, hvor lønnedgang er afløst af faldende ledighed og spirende optimisme.

En kort periode i starten af krisen satte visse virksomheder deres ansatte ned i løn via ændrede lokalaftaler.

Men nu er de fleste tilbage i fuld gear med stadig tykkere ordrebøger i mange virksomheder.

»Den største del af industrien er et videnstungt erhverv, som man ikke bare kan finde i udlandet. De fleste af vores medlemmer er specialiserede med flere års uddannelse bag sig. Den type produktion er konkurrencedygtig,« siger formand for Metal Hovedstaden, Réne Nielsen. Her er ledigheden nu nede på tre procent.De mest kendte eksempler på lønnedgang i andre brancher under krisen er SAS, Fona, Jysk og Inspiration.

Mens det ifølge SAS har hjulpet virksomheden til at komme tilbage på rette spor, så ønsker hverken Fona, Inspiration eller Jysk at fortælle om deres erfaringer.

HK Handel oplyser, at lønnedgang ikke er et udbredt fænomen i detailhandlen.