Lønnen stiger lidt langsommere i den private sektor

Lønmodtagerne i den private sektor fik i tredje kvartal en lønfremgang på 1,2 pct. Det var en lidt svagere lønduvikling end kvartalet før, men stadig mere end i den offentlige sektor.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den private sektor steg lønnen samlet set 1, 2 pct. fra tredje kvartal 2012 til tredje kvartal i år, oplyser Danmarks Statistik. Det var en lidt lavere stigningstakt i forhold til kvartalet før, hvor lønnen steg 1,3 pct.

Trods den vigende lønudvikling er det dog noget bedre end i den offentlige sektor. Her havde de statsansatte en lønstigning på 0,9 pct., mens lønningerne kun steg med 0,1 pct. i kommunerne.

"Generelt er det positivt, at der holdes igen på lønningerne, da dansk økonomi er i hård konkurrence om industriarbejdspladserne. Aktuelt klarer eksportsektoren sig flot igennem krisen, men da der er stor ledig kapacitet på verdensplan, er det afgørende, at de danske virksomheder kan se konkurrencedygtige ud," skriver cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, i en kommentar til tallene.

Forbrugerøkonom i Sydbank, Camilla Skovsbo konstaterer, at de privatansattes løn har rakt længere i tredje kvartal.

"Ansatte i den private sektor har i gennemsnitlige fået årlige lønstigninger på 1,2 procent i årets tredje kvartal. Det er en smule lavere end i andet kvartal, men med en inflation på bare 0,5 procent i perioden har det givet en stigning i reallønsvæksten," lyder hendes kommentar.

Privatansatte har haft positiv reallønsvækst igennem de tre første kvartaler af 2013 - efter en lang periode fra 2010-2012, hvor lønnen steg mindre end priserne, og det dermed blev sværere at få lønnen til at række.