Løkke vil kickstarte væksten

Ny vækstplan fra regeringen består blandt andet af fond, der skal støtte små og mellemstore virksomheder. Pensionskasser skal bidrage med fem mia. kr.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er på Venstres sommergruppemøde gået i offensiven, og har præsenteret en vækstplan, der skal kickstarte væksten hos de små og mellemstore virksomheder, hvor af mange er i voldsom krise.

Vækstpakken - der lyder navnet "Nye Tider - Varig Velfærd" - skal styrke den private sektor for at få råd til den offentlige velfærd i fremtiden. Planen indeholder en fond, der skal støtte små og mellemstore virksomheder og et fradrag, der skal give enlige mødre større økonomisk incitament til at arbejde mere.

Regeringen vil også indkalde alle landets pensionskasser til et møde med det mål at reservere fem milliarder kroner af pensionsmidlerne til små virksomheder som ansvarlig kapital.
 

Brug for vækst


Hos Dansk Erhverv hilses den nye plan velkommen. Danmark har brug for ny økonomisk vækst i den private sektor - og at der fokuseres på skabelse af velfærd frem for fordeling af velfærd, mener Dansk Erhverv.

”Det er opmuntrende, at statsministeren kickstarter den politiske sæson med et klart budskab om, at økonomisk vækst i den private sektor er en hel fundamental forudsætning for at opretholde det danske velfærdssamfund,” siger Jens Klarskov, adm. direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv, Han hæfter sig ved, at V-udspillet indeholder en række initiativer, der skal støtte virksomhederne i deres bestræbelser på at skabe ny vækst og arbejdspladser. Det skal blandt andet ske via midler fra pensionskasserne, ved at sikre bedre lån til iværksættere og en forstærket indsats for at forbedre uddannelserne.

”Dansk Erhverv peger desuden på, at en nedsættelse af selskabsskatten og en forbedring af forskerskatteordningen er andre vigtige instrumenter til at styrke Danmarks konkurrenceevne,” siger Jens Klarskov.

Foreløbig har Lars Løkke dog kun lovet en indsats for de mindre virksomheder. Men statsministeren siger, at der kommer flere vækstinitiativer senere på efteråret.

At det bliver pensionskasserne, der skal finansiere fonden, der skal støtte mindre virksomheder, mener statsministeren er helt naturligt. Det er i pensionskassernes egen interesse at sikre fremtidig vækst og velstand herhjemme.

"Det er deres hovedopgave at sikre fremtidige pensionister et indtægtsgrundlag. Og det vil være et fattigere Danmark, hvis vi mister arbejdspladser," siger statsministeren.

Skal hænge sammen

Hos et af landets største pensionsselskaber, PFA, er man positivt indstillet. Det er klart, at vi først og fremmest skal have en model, så det hænger sammen investeringsmæssigt i forhold til afkast og risiko. Men vi er spændte på og positivt indstillet over for at tage dialogen med regeringen," siger Thomas Torp, direktør for Public Affairs i PFA til RB

Han vil ikke ind på, hvilke krav pensionsselskabet vil stille.

"Men pensionsbranchen har en størrelse, der betyder, at vi både kan og bør være med til at trække en økonomisk vækst i samfundet," siger Thomas Torp.

ATP er enige med regeringen i, at der er behov for at styrke små- og mellemstore virksomheders kapitalgrundlag, men ser samtidig store udfordringer i at pensionskasserne skal indgå i løsningen.

"Jeg synes, at man skal anerkende, at der er nogle særlige vanskeligheder i forbindelse med projektet. For hvis vi i forvejen mente, at der var en god forretning at gøre, så gjorde vi det nok allerede," siger Lars Rohde, adm. direktør i ATP, til Ritzau.

Regeringen vil snarest indkalde alle pensionskasser til et møde.