Løkke vil have frihandelsaftaler med Japan

Øget samhandel med EU kan være med til at hjælpe katastroferamte Japan på fode igen, siger statsministeren.

Foto: Toru Hanai
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU skal sætte skub i forhandlingerne om frihandelsaftaler med Japan. Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et EU-topmøde i Bruxelles, hvor han sammen med de øvrige 26 stats- og regeringschefer diskuterede EU's støtte til det katastroferamte land.

- Vi har understreget vores ønske og vilje til at hjælpe, siger statsministeren.

- Hvad, jeg tillægger meget stor værdi, er, at vi har signaleret et ønske om på det næste EU-Japan-topmøde at prøve, om man ikke kan bruge den her tragiske situation til at få kickstartet forhandlingerne om frihandel mellem Japan og EU, siger han.

Japan blev for to uger siden ramt af et kraftigt jordskælv og en altødelæggende tsunami. Det har samtidig resulteret i en alvorlig atomkrise på Fukushima-atomkraftværk, hvor man stadig kæmper for at dæmme op for udslippet af radioaktiv stråling.

- Der er et klart signal til Japan fra Europas side om, at vi oven på denne tragiske situation ønsker at styrke vores samhandel, siger han. Frihandelsaftaler skal både være med til at trække Japan ud af det økonomiske tilbageslag, de oplever oven på katastrofen. Men det skal ligeledes skabe vækst og velstand i en europæisk sammenhæng, siger statsministeren.

- Det krævet naturligvis også, at man fra det japanske samfunds side er parat til at lave de ryk, der skal til, og ruske sig fri af japansk protektionisme, understreger han.

/ritzau/