Løkke: Selvstændigt Grønland skal klare sig selv økonomisk

Grønland må gøre det klart over for sig selv og den danske regering, om landet ønsker at forblive som en del af Rigsfællesskabet eller være selvstændigt.

Et selvstændigt Grønland må også være uafhængigt af danske penge, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved en forespørgselsdebat i Folketingssalen fredag.

Her havde Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, bedt statsministeren redegøre for den grønlandske selvstændighedsproces og landets økonomi.

Samtidig gjorde statsministeren det klart, at den økonomiske hjælp fra Danmark til Grønland ikke kan fortsætte, i tilfælde af at landet bliver selvstændigt.

- Jeg kan ikke se en situation for mig, hvor statens tilskud eller opgaveløsning fortsætter i en længere periode efter Grønlands selvstændighed.

- Det er min linje, og det var der også bred politisk enighed om i Folketinget ved en debat sidste år, siger Lars Løkke Rasmussen ved fredagens debat.

Han påpeger, at Grønlands økonomiske konjunkturer er gode på grund af øget vækst og beskæftigelse, men at landet står over for flere udfordringer.

- Der er brug for reformer og nye indtægter. Ifølge Grønlands økonomiske råd er der behov for budgetforbedringer på cirka en milliard kroner, hvis velfærden skal sikres.

- De beregninger er lavet ud fra, at landet er en del af Rigsfællesskabet, og at Danmark støtter landet økonomisk, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han gør desuden opmærksom på, at Grønlands økonomiske råd har vurderet, at Grønlands planlagte investeringer i en ny og bedre infrastruktur - heriblandt tre nye lufthavne - ikke er rentable og kan udgøre en risiko for landets økonomi.

- Der er samlet set en situation, hvor man i Grønland står med en meget stor økonomisk udfordring, hvis Grønland skal være selvstændige, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/