Løkke om nye reformer: Jeg ved godt at nogle tænker pyha

Danmark står med et godt udgangspunkt, så 2025-reformer handler om rettidig omhu, siger Løkke.

Danmark står med et godt udgangspunkt, så 2025-reformer handler om rettidig omhu, siger Løkke. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

»Jeg ved godt, at nogle af jer tænker: Pyha, nu står han der og taler reformer igen. Vi skal da også have mulighed for at trække vejret? Og jo, det skal vi også. Men det, vi taler om her, er rettidig omhu.«

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som onsdag åbnede sit to dage lange møde på Marienborg.

Lars Løkke Rasmussen har inviteret fagøkonomer, repræsentanter for fagbevægelsen, arbejdsgivere, virksomheder og de finanspolitiske ordførere fra alle Folketingets partier til Marienborg for at deltage i mødet.

Målet er at sætte gang i debatten forud for regeringens 2025-plan, som bliver præsenteret efter sommerferien.

Ifølge statsministeren sker det på en positiv baggrund med stigende beskæftigelse og lavere ledighed. Samlet set står Danmark i dag i en helt anden situation end under finanskrisen. Derfor holder han mødet under underskriften "Et stærkere Danmark":

»Det er et meget mere positivt afsæt, end da vi stod i finanskrisen. Jeg står ikke her og maler sorte skyer i horisonten. Jeg kan bare se, at der er nogle steder, hvor vi er udfordret,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger især på en lav produktivitet, stagnation i skabelsen af store virksomheder og en stram offentlig økonomi på grund af faldende oliepriser og stigende flygtningeudgifter.

»Jeg har ikke nogen ambition om at tale os alle sammen ned i et stort hul. Jeg er optimist af natur, og Danmark har et stærkt udgangspunkt.«

»Men der er brug for en realistisk vurdering af problemerne og en debat om de løsninger, som skal til for at læse det i tide. Hvis vi gør det, skal der mindre dramatiske indgreb til,« siger Lars Løkke Rasmussen.