LO vil have trepartsaftale på plads i december

Fagbevægelsen er utilfreds med, at trepartsaftalen endnu ikke er forhandlet på plads i Folketinget. LOs formand advarer om, at det kan lægge en kolosal sten i vejen for de vanskelige offentlige overenskomstforhandlinger.

LO opfordrer regeringen til at sætte turbo på de politiske forhandlinger om trepartaftalen for de offentligt ansatte, så den kan vedtages inden jul. LO-formand Harald Børsting og FOA-formand Dennis Kristensen frygter, at usikkerhed omkring aftalen vil lægge endnu en forhindring i vejen for de vanskelige overenskomstforhandlinger, der for alvor skal tage fart i december. Derfor mener de, at regeringen er nødt til at adskille trepartsaftalen fra forhandlingerne om en kvalitetsreform.

»Hvis vi skal vente på kvalitetsreformen skaber det voldsom usikkerhed for overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor. En række af trepartsaftalens centrale elementer om voksenelevløn og seniorpuljer skal implementeres i overenskomsterne, og det er vigtigt, at vi har et præcist grundlag at forhandle på,« siger LO-formand Harald Børsting.

Frustrerende usikkerhed
Allerede i juni gav LO og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) hinanden håndslag på den 6,5 milliarder kr. dyre trepartsaftale, der indeholder en række forbedringer for de offentligt ansatte. Men regeringen mangler stadig Folketingets opbakning til de tiltag, der kræver bevillinger på finansloven eller lovændringer. Og nu er FOA-formand Dennis Kristensen ved at miste tålmodigheden.

»Jeg er glad for trepartsaftalen, men jeg er voldsomt irriteret over, at det tager så lang tid, at udmønte den. Hvis Folketinget fik fingeren ud, så ville det være meget hjælpsomt. Det er frustrende, at vi stadig ikke kan sige, hvordan voksenelevlønningerne ser ud til januar,« siger Dennis Kristensen, formand for Fag og Arbejde (FOA).

Han understreger, at det er nødvendigt at få trepartsaftalen helt på plads, så parterne kan koncentrere kræfterne om, at løse det vanskelige lønspørgsmål, som truer med at sende Danmark ud i en storkonflikt til foråret.

Isbryder
Hos Socialdemokraterne kan man godt forstå, at fagbevægelsen er under tidspres.

»Når nu man har lavet en aftale med arbejdsmarkedets parter, så ser vi ingen grund til at trække det ud. Kan vi haste trepartsaftalen hurtigt igennem, så medvirker vi gerne til med det,« siger Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Han mener, at det kan virke som en isbryder i forhold til forhandlingerne om kvalitetsreformen.

»Vi får fjernet diskussionen om, hvilke penge til trepartaftalen, der skal komme hvorfra, hvis man undlader at blande det hele sammen,« siger Thomas Adelskov.