LO: Nørrebro Bryghus har ingen overenskomst

Fem skarpe. Selvom medarbejderne på Nørrebro Bryghus er tilfredse med den overenskomst, de har med Kristeligt fagforbund, slår LO-formand Harald Børsting fast, at bryghuset i LOs øjne er uden overenskomst.

Fem skarpe til LO-formand Harald Børsting om konflikten mellem 3F og Nørrebro Bryghus, som har overenskomst med den uafhængige fagforening Kristeligt Fagforbund.

Hvorfor koncentrerer fagbevægelsen sig ikke om de virksomheder helt uden overenskomst? I vores bevidsthed har Nørrebro Bryghus ingen overenskomst. Hvis vi accepterer de dårligere vilkår der gælder her, så kan enhver virksomhed jo lave løn-dumping.

Hvorfor ikke acceptere, at de ansatte på bryghuset er tilfredse med deres overenskomst? Vi har den klare opfattelse, at Kristeligt Fagforbund indgår aftaler med vilkår, der ligger langt under de vilkår vi forsøger at sikre. Det kan vi ikke acceptere.

Er tiden ikke ved at løbe fra konflikter og sympatikonflikter som kampredskab? Arbejdsretsdommen i sagen slår fast, at det er helt okay at bruge, de værktøjer vi har. Herunder konflikt og sympatikonflikt. Der er dog nogle brancher, herunder restaurationsbranchen, hvor det ser ud til, at det er meget svært at gøre de traditionelle kampmidler effektive. Der skal måske noget nytænkning til.

Er sagen med Nørrebro Bryghus en del af en principiel kamp mod gule fagforeninger? Overhovedet ikke. Det handler om, at vi ønsker at overenskomstsikre de ansatte i restaurationsbranchen, og det har aldrig handlet om andet.

Risikerer Fagbevægelsen ikke at komme ud af sagen mellem 3F og Nørrebro Bryghus med et blakket ry? Jo. Men det er den risiko vi må løbe. Danskerne har det udgangspunkt, at de altid holder med den lille part, og her har mange så fattet sympati bryghuset. Da man i sin tid lavede overenskomst med Mcdonnalds, havde folk ingen problemer. Her var principperne de samme.