LO kræver løn til au pairer

Fagbevægelsens top lægger nu pres på regeringen for at ændre i au pair-ordningen. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt Enhedslisten til møde om sagen.

Fagbevægelsens top lægger nu pres på regeringen for at ændre i au pair-ordningen. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt Enhedslisten til møde om sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det kulturudveksling, når filippinske au pairer svinger gulvklude, pudser vinduer og passer børn i danske hjem? Nej, det er grov udnyttelse af billig arbejdskraft, og det skal der sættes en effektiv stopper for, mener toppen af LO-fagbevægelsen. Det skriver Ugebrevet A4.

Tirsdag vedtager LO-toppen med blandt andre forbundsformænd fra fagforbundene 3F, HK, FOA og Dansk Metal en række anbefalinger til, hvordan regeringen bør ændre den omstridte au pair-ordning. Blandt andet kræver LO, at de godt og vel 4.000 filippinske, østeuropæiske og afrikanske au pairer i Danmark får skiftet lommepengene ud med løn og får de samme lønmodtagerrettigheder som andre på det danske arbejdsmarked.

Det fastslår LOs næstformand, Lizette Risgaard, der sender en direkte besked til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

»I fagbevægelsen er vi ved at være ret utålmodige efter at se ændringer i au pair-ordningen. Efter min bedste overbevisning er der ikke meget tilbage af den gammeldags au pair, der kommer på kulturel udveksling. Au pairer kommer for at arbejde og tjene penge, og derfor er der slet ingen grund til, at regeringen tøver længere. Få nu lavet den ordning om, så den passer til virkeligheden,« siger Lizette Risgaard til Ugebrevet A4.

Også forbundsformand i FOA, Fag og Arbejde, Dennis Kristensen, understreger, at det er på høje tid, at regeringen forbedrer au pair-ordningen.

»Det er uholdbart, at vi fortsat udnytter og underbetaler flere tusinde husarbejdere. Når et enigt LO siger, at det kan vi altså ikke være bekendt, har jeg en klar forventning om, at regeringen skrider til handling,« fastslår Dennis Kristensen.

Ifølge Ugebrevet A4s oplysninger er et forslag til nye strukturer i au pair-ordningen lige på trapperne, men det ønsker Mette Frederiksen ikke at kommentere.

Enhedslisten er inviteret til møde med Mette Frederiksen torsdag 19. december for at diskutere au pair- ordningen.

BNB