LO-formand dæmper lønfest

Formand Hans Jensen vil ikke sætte procenter eller beløb kroner på de generelle lønstigninger, men stigninger på niveau med de private overenskomster svarer til godt fire 4 pct. om året.

De offentligt ansatte drømmer om lønstigninger på op imod 8.400 kr. om måneden i løbet af de næste tre år, men LO-formand Hans Jensen lægger nu en dæmper på lønfesten, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

»Alene overenskomsten på det private område er med til at skabe gode muligheder for at finde løsninger i det offentlige. Det har stort set altid været sådan, at den offentlige sektor har fået lønreguleringer, der modsvarer den private sektor. Det er jeg meget stor tilhænger af, men derudover kan man godt være i den situation, at nogen er blevet indplaceret forkert. Og der er især nogle kvindefag i den offentlige sektor, som er dårligt lønnede, og som blev indplaceret forkert tilbage i 1969 af årsager, som i dag virker uretfærdige,« siger Hans Jensen, der ønsker en særlig pose penge til over en årrække at hæve enkeltgrupper i den offentlige sektor.

Han vil ikke selv sætte procenter eller beløb kroner på de generelle lønstigninger, men stigninger på niveau med de private overenskomster svarer til godt fire 4 pct. om året. Det matcher langt fra forventningerne hos de offentligt ansatte. LOs ugebrev, A4, har på baggrund af en rundspørge opgjort, at de samlede lønforventninger alene i 2011 vil betyde øgede offentlige udgifter på over 30 mia. kr.Således forventer sygeplejerskerne at få 8.400 kr. mere om måneden i 2011 end i dag, mens social- og sundhedsassistenter kræver 6.800 kr. mere.

Hans Jensen advarer mod at tro, at man kan isolere en kraftig lønudvikling til det offentlige område.