LO-formand bekymret: Dansk topdirektør tjener i dag som 35 af vores medlemmer

Her er dagens nyhedsoverblik: Der udspiller sig en dronekrig mellem København og Odense. Lizette Risgaard er bekymret. Og så ser vi nærmere på, hvem der ender med at betale for Trumps mur.

Foto: Linda Kastrup, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Du har netop åbnet ugens sidste udgave af Business-overblikket.

I dag vil du finde ud af, om din boligskat måske bliver billigere. Og høre hvorfor en aftale fra 1986 kan give Carlsberg og Royal Unibrew problemer i Grønland.

Men først skal du høre, hvad der især bekymrer LOs formand.

1
LO-formand: Er Danmark på vej mod amerikanske tilstande?

Formanden for lønmodtagernes organisation LO, Lizette Risgaard, er bekymret. »Er der amerikanske tilstande på vej på det danske arbejdsmarked?« spørger hun i en kronik i dagens Berlingske Business.

Risgaard hæfter sig ved, at det voksende skel mellem rig og fattig i USA, har ført til frustration, utryghed og i sidste ende valget af Donald Trump. En lignende udvikling kan have taget sin begyndelse i Danmark, mener LO-formanden:

»I 1987 svarede en dansk topdirektørs løn til syv LOeres løn. I 2013 var tallet oppe på 27 LOere. I dag går der hele 35 LOeres lønninger på én topdirektør. Forestil jer så, at Lars Løkke og Anders Samuelsen lykkes med at sænke topskatten og hæve pensionsalderen,« skriver Lizette Risgaard blandt andet.

Læs hele kronikken her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Mexicanerne skal betale for muren! Eller skal de?

Konflikten mellem USA og Mexico over Trumps planlagte grænsemur fortsætter med at eskalere. Præsident Trump slår igen og igen fast, at mexicanerne skal betale for muren. Og i går lød det så fra Det Hvide Hus, at han havde fundet ud af hvordan: En toldafgift på 20 procent på importerede mexicanske varer.

Forslaget blev mødt med kritik, også fra republikanere. For vil sådan en afgift ikke i sidste ende bare betyde, at de amerikanske forbrugere betaler prisen?

Senere begyndte Det Hvide Hus at padle baglæns.

»Det var bare en idé, ingenting er blevet besluttet endnu,« lød det.

Donald Trump skulle have mødtes med den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, i begyndelsen af næste uge, men det møde har mexicanerne aflyst på grund af Trumps bemærkninger om muren.

En anden interessant detalje er, at cementfirmaer verden over - blandt andet danske FLSmidth - har kronede dage, efter at Trump har annonceret sine murplaner.

%
Dagens tal

er 80 procent. Så meget formåede Airbnb at løfte sin omsætning i 2016, fortæller kilder i virksomheden til Bloomberg. Dermed tyder det på, at udlejningstjenesten for første gang nogensinde får et overskud. En del af overskuddet skal angiveligt bruges på at købe betalingstjenesten Tilt, som giver brugere mulighed for at dele regninger.

3
Regeringen vil fjerne ekstra skat på dyre boliger

VLAK-regeringen er lige nu i gang med at lægge sidste hånd på de udspil, som de vil præsentere i løbet af 2017. Ét af de første er angiveligt at komme af med det såkaldte boligknæk. Det er en ordning, der betyder, at de dyreste boliger i dag beskattes hårdere. En bolig-topskat, kunne man kalde det.

I dag betaler boligejerne 1 procent af boligens værdi op til 3 millioner kroner og tre procent af resten. Det trin skal nu fjernes helt, så alle betaler det samme, hvis det står til regeringen.

4
Et dansk øl- og vandkartel i Grønland?

Et dokument fra 1986 er netop landet på skrivebordet i den grønlandske konkurrencestyrelse. Dokumentet indeholder en såkaldt konsortialaftale, som Carlsberg og Royal Unibrew indgik tilbage i 80erne. Og direktøren for Grønlands største bryggeri, Nicolai Nissen, mener, at dokumentet sætter den fair konkurrence ud af spil og giver urimelige fordele til de to store danske bryggerier. Det skriver Børsen.

»Det fremgår af selve vedtægterne, at Carlsberg og Royal Unibrew har aftalt grundlaget for salg, markedsføring og sågar rammer for fællesvurderingen af, hvordan man kan styre konkurrerende virksomheders produkter på markedet i Grønland,« siger Nicolai Nissen.

For tre år siden fik Carlsberg en bøde på 465 millioner for karteldannelse i Tyskland.

5
Dronekrig mellem Odense og København

Der udspiller sig et slagsmål mellem to danske droneskoler - altså skoler, hvor man kan lære at flyve med droner. På den ene side står københavnske MyDroneAcademy. De anklager deres fynske konkurrent UAS Danmark for at have brugt offentlige støttekroner til at fremme deres forretning. Det skriver Berlingske Business.

»Det er ikke fordi, vi ikke vil have konkurrence. Men det skal være på fair og lige vilkår,« siger direktøren for MyDroneAcademy.

Det sker i dag

Klokken 7 præsenterer Telia årsregnskab.

Klokken 14 overrækker Kronprinsesse Mary for tredje år prisen til årets kvindelige bestyrelsestalent ved Women's Board Award 2017.

Kl. 14.30 er der nye tal for væksten i den amerikanske BNP.

I dag byder USA's præsident, Donald Trump, velkommen til Storbritanniens premierminister, Theresa May. Dermed bliver May den første udenlandske leder, der besøger den nye amerikanske præsident.

Følg det hele live ved at klikke på linket nedenunder

Det sker på markederne

- Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod en stigning på 0,2 procent.

- Det australske ASX-200-indeks stiger med 0,7 procent.

- De kinesiske markeder er lukkede i dag.