LO: Der er ikke plads til lønfest

Forud for de afgørende forhandlinger om næste års overenskomst, neddrosler LO kravet om højere løn. Tryghed i ansættelsen er langt vigtigere, siger LO-formand Harald Børsting.

LO-formand Harald Børsting. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt usædvanligt slækker LO kravene til lønstigninger for 600.000 privatansatte LO-medlemmer forud for weekendens afgørende forhandlinger med arbejdsgiverne om næste års overenskomst på industriområdet.

Finanskrisens hærgen gør, at danskerne ikke kan forvente meget ekstra i lønningsposen, lyder det nu fra LO-formand Harald Børsting.

»Man må erkende, at der ikke er plads til lønfest denne gang. Når der nu ikke er rum til så meget i løn, så highlighter jeg behovet for, at vi kigger på andre elementer, der kan give tryghed for medlemmerne,« siger Harald Børsting, som dog ikke har opgivet kravet om, at lønmodtagerne skal bevare reallønnen og forhåbentligt udvikle den.

I stedet for løn finder Børsting det vigtigst at skabe tryghed for de ansatte. Østarbejdere, der underminerer de danske overenskomster, skal modarbejdes, og der skal flere penge til kompetencefonde, så fyrede medarbejdere hurtigere kommer videre.

LO har ellers været blandt de ivrigste i fagbevægelsen til at tale for mere i løn og har bl.a. brugt den spirende fremgang i økonomien til at slå hårdere på lønkravet.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jesper Due er overrasket over LOs udmelding så tæt på industriens afgørende forhandlinger: »Det er ikke tidligere set så tæt på de forhandlinger, at LO-formanden går ud og dæmper forventninger og peger på temaer. Det er et tegn på, at hele situationen er alvorlig,« siger han.

De danske lønninger er de seneste år steget kraftigere, end de lande vi normalt sammenligner os med, og arbejdsgiverorganisationer og bankøkonomer har længe talt for, at fagbevægelsen bør dæmpe lønkravene under hensyn til konkurrenceevnen.

Administrerende direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, ønsker dog ikke at kommentere Harald Børstings fremstrakte hånd op til weekendens afgørende forhandlinger på industriområdet. Det område er det vigtigste, fordi det er toneangivende for, hvordan resultatet bliver på resten af det private arbejdsmarked.