Lille effekt af ny junk-vurdering af Grækenland

Mandag var det kreditvurderingsinstituttet Moody's tur til at nedjustere Grækenlands kreditværdighed til junk. På kort sigt får det ikke den store effekt, vurderer chefanalytiker Anders Matzen, Nordea.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent mandag sænkede Moody's den græske gæld fra A3 til Ba1 fra A3, som er det øverste niveau for de såkaldte "junk bonds"- en betegnelse for spekulative obligationer med et højt afkast og en tilsvarende høj risiko.

Dermed fulgte Moodys i hælene på Standard & Poors, som for nylig foretog en lignende nedjustering, og ifølge chefanalytiker Anders Matzen, Nordea, får Moodys nedjustering ikke store konsekvenser på den korte bane.

"Standard & Poors har allerede downgraded Grækenland, og i kraft af den udvikling, vi allerede har haft, har de fleste investorer allerede reduceret deres beholdning af græske papirer," siger Anders Matzen.

Læs også: Endnu et nederlag til Grækenland

Endvidere peger han på, at Grækenlands finansieringssituation qva IMF-programmet er sikret de næste to år, og det betyder, at Moodys nedjustering ikke umiddelbart øger risikoen for Grækenland.

"Indikationerne er indtil nu, at IMF-programmet er på sporet, men det er klart, at hvis Grækenland har den her meget dårlige rating, så bliver sandsynligheden for, at Grækenland igen i første kvartal 2012 kan begynde at udstede statsobligationer reduceret, for grækerne skal have genvundet tilliden også hos ratingbureauerne, når de begynder at udstede igen," siger Anders Matzen.

Grækerne uenige


"På den korte bane mener jeg ikke, at det har den store effekt, men det øger selvfølgelig risikoen for at man enten må lave et nyt program efter det her program eller alternativt må overveje en restgrukturering af gælden på lidt længere sigt, men den umiddelbare effekt på den allerkorteste bane skulle være ret beskeden i kraft af IMF-programmet og EU-lån," siger Anders Matzen.

Grækerne selv mener ikke, at Moodys sænkning giver et retvisende billede af den seneste udvikling. "Dagens nedvurdering af den græske økonomi af Moody's afspejler på ingen måde de fremskridt, der er opnået i de seneste måneder, og det afspejler heller ikke de muligheder, som de finansielle tilpasninger skaber og landets forbedrede konkurrencedygtighed," sagde det græske finansministerium i en meddelelse.

Læs også: Ny usikkerhed om spansk økonomi

Den sidste af de store kreditvurderingsbureauer, Fitch, har ikke planer om at følge efter.

"Ikke i den nærmeste fremtid. Vi har allerede sagt, at med mindre, der sker en stor, uforudset udvikling, så vil vi vente til årets sidste måneder til at vurdere, hvor succesfuldt den græske regering har været med at implementere den aftalte politik, siger Fitch Ratings' senioranlytiker for Grækenland, Chris Pryce, til Reuters.

Fitch har vurderingen BBB- på den græske gæld, hvilket er det laveste niveau inden junk. Samtidig er udsynet sat til negativt, hvilket er ensbetydende med en 50 procents chance for sænkning.