Lex Novo

Medicinalfirmaer, ikke mindst Novo Nordisk, vil nyde godt af regeringens nye skatteregler om særlig lav beskatning på patentindtægter.

Der hersker ingen tvivl om, at der er et væsentligt element af »Lex Novo« i regeringens skatteudspil. Ud over at sænke selskabsskatten fra 28 til 22 procent vil regeringen med sin lovpakke indføre en særlig lav beskatning på patentindtægter, som typisk medicinal- og farmaceutvirksomheder vil kunne nyde godt af.

»Det er uklart, hvordan det vil påvirke vores virksomhed. Vi vil kigge på de nye skatteregler, men jeg vil ikke kommentere det før onsdag i denne uge, hvor vi fremlægger vores regnskab,« siger finansdirektør i Novo Nordisk, Jesper Brandgaard.

Selskaber bliver ramt

Det ligger således fast, at en række virksomheder - såvel kapitalfondsejede som almindelige børsnoterede selskaber, med høj gæld, hovedkontor i Danmark og indtjening fra udenlandske selskaber, vil blive ramt af indgrebet mod rentefradragsretten. Berlingske Business har ringet til en række store, børsnoterede selskaber, bl.a. Danisco, hvor der i øjeblikket bliver regnet på konsekvenserne af indgrebet mod rentefradragsretten. Virksomhederne har endnu ikke overblik over de fulde konsekvenser, men det gennemgående er, at skatteværdien af deres rentefradrag på gælden falder til 12 procent.

»Vi sidder ikke og smiler oven på de foreløbige beregninger af ændringerne af skattereglerne, vi har lavet. Indgrebet får en negativ betydning for os,« understreger chefen for Daniscos Investor Relations, vicedirektør Michael von Bülov om indgrebet mod selskabernes rentefradrag.