Leverandører til staten betaler ikke skat

En række multinationale virksomheder har i flere år ikke betalt en krone i skat - på trods af, at de sælger varer for store summer til stat og kommuner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Politiken mandag.

Selskaberne, der tæller navne som Fujitsu, Q8, Kinnarps og IBM, skaber nemlig stort set intet overskud i deres danske datterselskaber, selv om de årligt omsætter for hundredmillioner af kroner blandt andet takket være indbringende kontrakter med det offentlige. Ifølge kritikere tyder det på, at selskaberne kanaliserer overskud til skattely.

»Det er dybt mystisk, at selskaber, der gør store forretninger med det offentlige og fremhæver det offentlige som storkunde, slet ikke bidrager til fællesskabet. Man får mistanke om, at de ligefrem gør sig umage for at undgå det«, siger Enhedslistens Frank Aaen til Politiken. Han opfordrer Skat til at »kigge selskaberne efter i sømmene«.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) blæser nu til kamp:

»Jeg undrer mig ligesom alle andre over, at nogle virksomheder kan køre i mange år uden at give overskud. Det ville en lille tømrer jo ikke overleve«, siger ministeren til Politiken og fortæller, at han inden sommer fremlægger en plan for, hvordan Skat skal gå efter store selskaber.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved RUC, er ikke i tvivl om, at mange selskaber bruger fremgangsmåden til skattespekulation.

»Det er jo ulogisk, når et selskab i årevis ikke tjener penge. Hvis en virksomhed ikke i gennemsnit har et afkast på mindst 5-7 procent af omsætningen, bør den ophøre med at eksistere«, siger han til Politiken.

Frank Aaen foreslår, at offentlige leverandører allerede i udbudsrunden skal dokumentere, at de betaler skat korrekt.