Letlands nedtur ventes at blive endnu alvorligere

Danmark prøver at hjælpe Letland gennem en alvorlig økonomisk nedtur, men krisen for det baltiske land bliver nok endnu værre end hidtil antaget. Moody's nedjusterer kreditværdigheden.

Foto: Jan Hedegaard / Scanpix. Letland, her hovedstaden Riga, er blevet mindre kreditværdig, mener Moody's.
Læs mere
Fold sammen
Kreditvurderingsbureauet Moody's har i dag nedjusteret Letlands kreditværdighed fra A3 til Baa1. Dermed er landet kun tre trin fra at ryge ned i den frygtede "junk" kategori, og Moody's advarer direkte om, at yderligere nedjusteringer er på tapetet.

"Nedjusteringen skyldes den yderligere intensivering af de økonomiske tilpasninger i Letland siden oktober 2008. Den økonomiske nedtur ventes nu at blive dybere og mere langvarig end hidtil antaget," siger senioranalytiker Kenneth Orchard fra Moody's, der fortsætter:

"Den statslige låntagning vil stige væsentligt over de næste par år for at udjævne tilpasningen og forhindre en alvorlig økonomisk krise, hvilket resulterer i en forringelse af statens kreditmålepunkter."

Alvorligt stigende gæld
Moody's venter, at Letlands satsgæld vil stige fra cirka 10 pct. af bruttonationalproduktet ved udgangen af 2007, til cirka 50 pct. i 2010. Blandt andre en række EU-lande og den internationale valutafond, IMF, har tilbudt at låne Letland i alt 7,5 milliarder euro, eller knap 56 milliarder kr., fordi Letland desperat har brug for specielt hård udenlandsk valuta.

Blandt långiverne er Danmark, der via Nationalbanken har tilbudt Letland at låne euro mod at deponere lettiske lat.