Lene Espersen vil ikke slække på eurokrav

K-formand Lene Espersen vil ikke være med til at slække på euroens krav om stram finanspolitik, hvilket SF ellers kræver. EUs kommissær er også afvisende.

Den konservative formand, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, er skeptisk overfor at slække på de kriterier, som euro-landene skal leve op til - sådan som SF ellers kræver for at støtte indførelse af euroen i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Den konservative formand, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, er skeptisk overfor at slække på de kriterier, som euro-landene skal leve op til - sådan som SF ellers kræver for at støtte indførelse af euroen i Danmark.

"Vores forudsætning for, at vi synes, euroen er en god idé, det er, at de klare betingelser, der er i dag for at have en stærk økonomi og for at føre en sund finanspolitik, de skal stadig være til stede, og det skal de være meget klart," siger hun til Ritzau.

SF stiller blandt andet krav om, at der skal lægges mere vægt på høj beskæftigelse frem for lav inflation i eurozonen. Det forudsætter sandsynligvis, at EU ændrer den traktatfæstede vækst- og stabilitetspagt - en slags euroens grundlov - som sætter klare grænser for underskud på statsbudgettet og på størrelsen af gælden, har SF-formand Villy Søvndal vurderet.

Kan fravige kravet
I økonomiske krisetider, hvor væksten bremser op, kan landene dog - efter en ændring i 2005 - fravige kravet om, at det offentlige underskud ikke må overstige tre procent af landets samlede produktion.

Med det udgangspunkt har Anders Fogh Rasmussen indikeret, at SF's krav kan opfyldes inden for den gældende traktat. Den opfattelse deler Søvndal dog ikke.

Lene Espersen melder klart ud, at hun ikke er tilhænger af at slække på kravene.

"Det er helt afgørende for Det Konservative Folkeparti, at euroen fortsat er en stærk valuta, og at vi ikke udvander det, der har været de helt klare kriterier for euroen, siden den blev indført," siger hun.

Ritzau